Jaaroverzicht: Het grote en kleine nieuws van 2015 door een gekleurde bril

Algemeen

(door Christiaan Schutte)

Een vol pallet aan kleuren dat de hemel in vuur zet, is wat Kampen straks te wachten staat klokslag twaalf uur. Om een al even kleurrijk jaar vaarwel te zeggen en het nieuwe te begroeten. Weekblad De Brug blikt nog eenmaal terug. Door een gekleurde bril. Want 2015 terugbrengen in essentie is onbegonnen werk. Wat voor de een misschien klein nieuws is, zal de ander nooit vergeten. Je zult als Kamper kunstenares maar een brief ontvangen van Barack Obama. Of meemaken dat jouw kat, beschoten met ‘een kruisboog’, thuiskomt met een pijl in zijn hoofd.

Dat gezegd hebbende is er het nieuws dat bij iedereen nog wel vers in het geheugen zal liggen. De opvang van vluchtelingen in sporthal De Reeve, de begonnen bergingsoperatie van de IJsselkogge, de hoogte- en dieptepunten in Kampen als sportstad en het nieuws dat Margarita Alexandrova in Kampen blijft. Voor de laatste twee onderwerpen zie ook het jaaroverzicht op de sportpagina’s en een interview met Margarita.

Januari

Dan maken we hier alvast een sprongetje terug in de tijd naar januari dit jaar. De overgang naar 2015 is rustig verlopen afgaande op de berichten. Om daar helemaal zeker van te zijn, vraagt burgemeester Bort Koelewijn Kampenaren hun bevindingen te delen. Rustig is het helaas niet in Parijs. Op de redactie van het Satirische blad Charlie Hebdo wordt door terroristen een bloedbad aangericht. In kampen gaan zo’n tweehonderd mensen de straat op om medeleven te betonen en het vrije woord – of je het daar nu mee eens bent of niet – te laten prevaleren.

Februari

Februari is onder andere de maand dat de SGP toetreedt tot het college van b en w om het vertrek van de SP op te vullen. Gezien de voorspoedig verlopen onderhandelingen zal dat niemand verbazen. Nee, de verrassingen komen ditmaal van …. De Raad van State. Die vernietigt het plan voor de realisatie van het Reevedorp, oftewel woningbouw in het bypassgebied. Het Kamper college voelt zich zo mogelijk nog meer overvallen door de vraagtekens die de Raad plaatst bij de bypass zelf als waterveiligheidsmaatregel. Waar de gemeente de financiële gevolgen vreest, viert actie- en werkgroep Zwartendijk het nieuws als overwinning. Later dat jaar zal de werkgroep verlangen dat het werk wordt stilgelegd en is er een hoorzitting met de vraag of de groep nu wel of geen belanghebbende is. Minder opzienbarend nieuws, maar wel iets dat veel Kampenaren zullen merken, betreft de parkeermeters in de binnenstad: Die functioneren weer.

Maart

Voor alles is een laatste keer en dat geldt ook voor het bungee-roeien in De Steur. Dat wordt in maart voor de laatste keer gehouden. In diezelfde maand vindt de voorlopige gunning plaats betreffende de bouw van het nieuwe zwembad. Het winnende schetsontwerp voor het koningsportret dat in het Stedelijk Museum komt te hangen, is van de hand van kunstenaar Kenne Grégoire.

April

Twintig lentes jong viert Joyfull Sound in april een jubileum. In breder verband is dit voorjaar er eentje van grote getallen. Voorafgaand aan zeventig jaar vrijheid in Nederland (5 mei) wordt op 17 april stilgestaan bij het feit dat Kampen zeven decennia geleden werd bevrijd van de Duitse bezetter. Het is op die dag dat schrijfster en historica Iet Erdtsieck haar boek over Kampen in oorlogstijd presenteert, een kroniek waarin NSB-burgemeester Sandberg een hoofdrol vervult.

Herdenkingen en jubilea zijn er ook in mei. Net als in de rest van het land wordt Bevrijdingsdag massaal gevierd. Het Kamperlijntje bestaat honderdvijftig jaar en ook dat wordt gevierd. Overigens verscheen eerder het jaar al een glossy over de treinverbinding Kampen – Zwolle. Politieagent Wim Loomans stopt na 43 jaar dienstverband. Als geen ander kan hij - serieus en dan weer met een smakelijke anekdote – vertellen over de stad.

Juni

We blijven nog even in lustrumsferen. Polderrock in Mastenbroek bestaat in juni vijf jaar en het gerenommeerde Full Color Festival twintig jaar. Waar Polderrock voor het beproefde recept kiest, gaat het Full Color voor verandering. Stichting Stadsherstel Kampen geeft opdracht aan BOEI om de mogelijkheden tot een herbestemming van het oude schoolgebouw van Van Heutsz in kaart te brengen.

Juli

Veel Kampenaren hebben er naar uitgezien: Vakantie. Juli is voor veel honden in dierenasiel Edo Hammers echter geen onverdeeld genoegen. NED Air is zo vriendelijk om er een grote koelinstallatie neer te zetten. Verder? Het boek Middeleeuws Kampen wordt gepresenteerd, het Kampen Boys Choir gaat naar het land van haar geestelijke roots (Engeland), er komt 190.000 euro beschikbaar voor de herinrichting van het dorpsplein Zalk – afkomstig van provincie en gemeente – en school met de Bijbel De Zaaijer uit Kamperveen bestaat honderd jaar. Het nieuws dat Margarita Alexandrova en haar moeder Irina na zeven jaar in Nederland terug zouden moeten naar Oezbekistan slaat bij vrienden en bekenden in als een bom.

Augustus

Rauw op het dak bij allen die het aangaat, valt eveneens het nieuws in augustus dat 34 medewerkers van TSN Thuiszorg uit Kampen ontslag krijgen. De Kamper Ui(t)dagen worden afgesloten met een roofvogelshow. In de categorie leuk nieuws valt verder een brief van de Amerikaanse president Barack Obama aan kunstenares Kim van Norren. Hij bedankt haar voor een in juni toegestuurd boek met foto’s van haar werk. Amerika’s eerste man blijkt een kunstliefhebber en is onder de indruk van de thoughtfulness van Van Norren.

September

Tot de verbeelding spreekt evenzeer het openluchttoneel september dit jaar waarop Oranjevereniging Kampereiland de bezoekers van de voorstelling WATER trakteert. De vereniging viert haar zeventigste verjaardag. De Ambelt, school voor speciaal onderwijs met dependances in onder meer Kampen, maakt bekend in 2017 op te gaan in regulier onderwijs. HEBO Maritiem begint met de berging van de IJsselkogge en in navolging van de binnenstad krijgt het Melmerpark een eigen ondernemersvereniging. Een kat uit IJsselmuiden komt thuis met een pijl in zijn hoofd die vermoedelijk afkomstig is van een kruisboog. De politie zoekt getuigen van het trieste incident waarvan het dier slachtoffer werd. Een reconstructie van de feiten is ook gewenst bij een massale knokpartij in de binnenstad.

Oktober

Sporthal De Reeve biedt in oktober voor het eerst opvang aan 130 vluchtelingen. Volgens de gemeente verloopt de 72 uur durende noodopvang goed. De organisatie van het Oud en Nieuwfeest Delta Manege slaat alarm. Een gebrek aan financiële armslag zou het feest wel eens in gevaar kunnen brengen. Woonwagenbewoners uit IJsselmuiden die weg zouden moeten van hun vertrouwde plek geven de strijd niet op.

November

Een nieuwe aflevering van het bypass-journaal krijgen we in november voorgeschoteld. De Raad van State bepaalt dat de vaargeul over een lengte van 150 meter, het laatste stuk voor de uitmonding in het Drontermeer, niet bevaren mag worden. In de ogen van menigeen zakt de recreatieve waarde daarmee onder zeeniveau. Voor de tweede keer worden er 130 vluchtelingen opgevangen in De Reeve. Kampenaren geven massaal gehoor aan de oproep om spullen zoals speelgoed te schenken.

December

Kerst in Oud Kampen knalt in december door het plafond met honderdduizend bezoekers: Een record. Een gat in de lucht springen ook Margarita Alexandrova, haar moeder Irina en iedereen die zich heeft uitgesproken om de twee van Oezbekistaanse komaf in Nederland te houden. Staatssecretaris Klaas Dijkhoff verleent een verblijfsvergunning op basis van zijn discretionaire bevoegdheid.

BrugMedia wenst iedereen een goed, gezond en gelukkig 2016.