Afbeelding
Aangeleverd.

Burgerinitiatief Stop de hobbyjacht aangeboden aan Provinciale Staten Overijssel

Algemeen

REGIO - Uit handen van Timo Roeke uit Borne heeft Commissaris van de Koning Ank Bijleveld het burgerinitiatief Stop de hobbyjacht Overijssel in ontvangst genomen. Roeke wil met het burgerinitiatief bereiken dat de provincie een einde maakt aan de hobbyjacht: de jacht op hazen, konijnen, fazanten, wilde eenden en houtduiven waarbij onbeperkt en zonder objectieve noodzaak op deze dieren gejaagd mag worden tijdens het jachtseizoen.

De leden van het burgerinitiatief beweren dat er jaarlijks in Nederland ruim 1 miljoen dieren doodgeschoten voor de lol van een kleine groep hobbyjagers terwijl volgens hen uit onderzoek blijkt dat een meerderheid van de Nederlanders tegen de hobbyjacht is. “Eind december stemde de Eerste Kamer in met de Wet Natuurbescherming, waardoor provincies verantwoordelijk worden voor en dus regels kunnen stellen aan de uitvoering van de jacht.”

Initiatiefnemer Roeke verzoekt de provincie met het burgerinitiatief de jacht op de zogenaamde “vrij bejaagbare diersoorten”, voor zover die binnen de bevoegdheden van de provincie valt, volledig stop te zetten en haar invloed aan te wenden om bejaagbare en niet-bejaagbare diersoorten gelijkwaardige bescherming te bieden. Roeke wil dat binnen de provincie een fundamentele discussie gevoerd wordt over een duidelijke beleidskeuze waarin jacht-louter-voor-het-plezier-van-de-jager niet wordt toegestaan.

Timo Roeke: “Ik ben erg blij met alle steun voor het burgerinitiatief. Ruim 1800 inwoners uit Overijssel hebben hun handtekening gezet voor een einde aan de hobbyjacht, terwijl we maar 1500 handtekeningen nodig hadden om het burgerinitiatief aan te kunnen bieden aan Provinciale Staten. Namens al deze mensen hebben we vandaag de provincie opgeroepen de hobbyjacht te stoppen”.

Met het aanbieden van het initiatief is Provinciale Staten verzocht het burgerinitiatief op de agenda te plaatsen. Provinciale Staten besluit vervolgens tijdens de Statenvergadering van 20 januari of zij het initiatief inhoudelijk gaat behandelen. De inhoudelijke behandeling zal in dat geval plaatsvinden op woensdag 30 maart.