Afbeelding
Nick de Vries

Gemeenteraad maakt geen haast met herinrichting Ebbingestraat

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Nick de Vries) KAMPEN - Het onderhoud van de Ebbingestraat schiet ernstig tekort. Wie er met grote haast overheen fietst, komt door de vele kuilen soms los van het wegdek. Bewoners klagen al tijden over gevaarlijke situaties, de wijkvereniging van de binnenstad laat van zich horen en ook de gemeenteraad vindt dat er hoognodig iets moet veranderen. Toch werd een motie die aanspoorde om de weg aan te pakken donderdagavond niet aangenomen.

Wethouder Geert Meijering wil de Ebbingestraat pas aanpakken na de uitwerking van het verkeerscirculatieplan voor de binnenstad. De ChristenUnie, GroenLinks, GBK en D66 vonden echter dat het college op korte termijn met een notitie moest komen waarin aangegeven werd hoe de planning van de herinrichting van de Ebbingestraat naar voren wordt gehaald. Zij dienden hiertoe een motie in.

De VVD vond dat in ieder geval op korte termijn nagegaan moest worden of een verbod op het vrachtverkeer ingevoerd kon worden en wilde voor maart 2016 een antwoord hierop. De VVD was het echter niet met de CU eens dat ook de herinrichting al begin 2017 moest worden uitgevoerd. Zij wil dit doen in samenhang met de volledige aanpak van de binnenstad.

Slecht wegdek, onveilige situaties

Jan Willem Schutte van de CU gaf aan dat de herinrichting al veel eerder op het programma stond, maar dat zij toen was uitgesteld vanwege de werkzaamheden voor Margaretha. De partij was dan ook onaangenaam verrast toen zij ontdekte dat de wethouder de plannen weer wilde uitstellen. “De bewoners van de Ebbingestraten en de achterliggende straten en de bezoekers van de binnenstad krijgen nog lange tijd te maken met de huidige situatie: een slecht wegdek, onveilige situaties, overlast en een rommelige aanblik.” Met de motie van de de partij zou de wethouder aan een strak tijdsschema gehouden worden. Eind 2016 begin 2017 moesten de werkzaamheden uitgevoerd worden.

Wethouder Geert Meijering gaf aan dat hij niet vast wil zitten aan bepaalde data. Hij wil de aanpak van de Ebbingestraten meenemen in verkeerscirculatieplan waarbij de hele binnenstad aangepakt wordt en autoluw gemaakt wordt. Dat plan treedt pas in de zomer van 2017 in werking. Pas op dat moment wordt gekeken naar de herinrichting van de Ebbingestraten. Wel wil hij in gesprek gaan met betrokkenen om te kijken welke maatregelen al snel genomen kunnen worden. Hij noemde onder andere het weren van vrachtwagens als een van de te verkennen mogelijkheden.

Beent Keulen van de VVD trok zijn motie na deze toezegging van de wethouder in. De motie van de andere partijen werd enkel gesteund door de indieners en de PvdA en haalde het daardoor niet.