BEENS BEZORGT KORFBALLERS DOS DE WINST

KAMPEN - De korfballers van KV DOS Kampen / Veltman hebben thuis twee punten gepakt van Tweemaal Zes. Sterk verdedigen van vooral André Beens zorgde ervoor dat Tweemaal Zes niet aan haar gebruikelijke aantal doelpunten kon komen. DOS won verdiend met 22-19.

Tweemaal Zes heeft in Randy Bruintjes een topaanvaller in huis. De topscoorder van de ploeg uit Maartensdijk scoort dat het een lieve lust is en is zo de meest bepalende factor bij de ex-hoofdklasser. Maar DOS heeft in André Beens een topverdediger in huis en deze beide spelers stonden zaterdag in sporthal De Reeve tegenover elkaar. Het werd een boeiend duel, waar menig korfballiefhebber met veel plezier naar gekeken heeft. Beens zat vanaf de eerste minuut Bruintjes op de huid. Daarnaast verdedigde Beens ook nog op de ballijn, zodat Bruintjes de ballen ook nog eens niet lekker in de handen kreeg. Slechts twee keer kwam de naam van Bruintjes op het scoreformulier te staan, waar dat normaal gesproken richting de tien keer gaat. Omdat Beens zelf een honderd procent score had, twee schoten, twee doelpunten, was dit duel uiteindelijk doorslaggevend. Het vroeg wel veel van de Kampenaar. “Het was continu geconcentreerd blijven,” zei Beens na afloop, “ik heb weinig meegekregen van ons aanvalsvak, want zelfs als de bal ons vak uit was, had ik nog mijn aandacht bij mijn tegenstander. Dat was wel slopend, maar het leverde veel op.”

Dat andere vak was overigens ook een belangrijke factor. Zelf scoren is immers de beste verdediging. Ook al kende het eerste aanvalsvak van DOS, waar Nikita Brehler prima de afwezige Nynke Links verving, een paar doelpuntloze periodes, toch kwam het tot twaalf treffers. Daarvan kreeg Michaël Jongman het leeuwendeel op zijn naam. Jongman scoorde liefst acht keer.

In het eerste kwartier van de wedstrijd waren de doelpunten duur. Een tussenstand van 4-3 zegt genoeg. Daarna kwamen de doelpunten sneller met DOS aan de goede kant van de score. Twee doelpunten van Linda Treep in de slotminuut leken DOS met een 10-8 voorsprong de rust in te helpen, er waren immers nog maar twee seconden te spelen. Een volledig foute inschatting van de DOS-verdediging gaf Tweemaal Zes echter de kans om toch nog 10-9 te scoren.

Ook in de tweede helft stond DOS aanvankelijk geen één keer achter. Maar bij 13-12 kreeg TZ het ineens op de heupen. In vijf minuten tijd leek het de wedstrijd te kantelen. De eerste treffer van Bruintjes werden gevolgd door drie andere rake schoten en de ploeg uit Maartensdijk stond ineens met 13-16 voor.

“Een half jaar geleden zouden we over die tik niet meer heen gekomen zijn,” gaf topscoorder Jongman na afloop aan, “maar je ziet hoe we gegroeid zijn als team. We werden er niet warm of koud van en knokten ons terug in de wedstrijd.” Jongman gaf zelf het goede voorbeeld door van dichtbij 14-16 in de korf te prikken. Daarna scoorde Iris van Dijk, die met vakgenote Esther Hamberg een levensgevaarlijk aanvalsduo vormde, twee keer binnen een minuut. Zo mocht TZ slechts twee minuten genieten van haar voorsprong.

Jongman en Treep schoten DOS naar 18-16. Ondanks dat DOS meer schoten kreeg dan TZ kon het toch niet uitlopen. De vakwisseling gebeurde wel steeds met twee doelpunten voorsprong, maar keer op keer kwam TZ terug tot één treffer. Toen Van Dijk een minuut voor tijd met een doorbraak 21-19 scoorde, was de wedstrijd binnen. Jongman zette nog een kers op de taart door vlak voor tijd 22-19 binnen te schieten. Direct daarna floot de uitstekend fluitende scheidsrechter Van Vliet af.

DOS handhaaft zich op de derde plek van de ranglijst en hoeft ook niet meer te kijken naar de ploegen onder haar. Die zijn te ver uit beeld om DOS nog te verontrusten.

Doelpunten DOS: Michaël Jongman 8x, Linda Treep en Iris van Dijk 4x, Esther Hamberg 3x, André Beens 2x, Matthijs Bastiaan 1x