Afbeelding
Nick de Vries

Column Economiewethouder Geert Meijering

· leestijd 2 minuten Algemeen

Maandelijks in de Brug to Business, de column van wethouder van economie, Geert Meijering. Maandelijks belicht hij aspecten uit het plaatselijke bedrijfsleven die interessant kunnen zijn voor onze lezers. Deze week gaat hij in op duurzaamheid in het ondernemen.

“Als je door de gemeente Kampen rijdt zie je ze steeds meer: zonnepanelen op woningen. In nieuwbouwwijken als Het Meer, Stationskwartier en Het Onderdijks worden ze vaak heel mooi geïntegreerd in de dakbedekking. Het is goed om te zien dat steeds meer mensen zich bewust worden van de kansen van nieuwe duurzame energie.

Het Kamper bedrijfsleven investeert al veel in duurzaamheid. Steeds meer bedrijven benutten hun daken optimaal door deze vol te leggen met zonnepanelen. Dat kan vaak uit. Als je er even goed voor gaat zitten, kun je vrij eenvoudig uitrekenen in hoeveel jaar een investering wordt terugverdiend. Dat is ook nodig. Duurzaamheid en betaalbaarheid horen namelijk bij elkaar.

Besparen op energie

Niet alleen zonnepanelen zijn aantrekkelijk om in te investeren ook andere manieren kan er bespaard worden op energie. Onlangs sprak ik een garagehouder uit IJsselmuiden die volledig was overgestapt op LED-verlichting. Behalve deze investering loont, gaf hij aan dat ook de lichtkwaliteit in zijn bedrijf is verbeterd.

Op bedrijventerrein Haatland verrijst inmiddels de tweede windturbine na investeringen van Kamper ondernemers. Bovendien staan er nog twee op de rol. Wist u dat een turbine net zoveel energie levert als 28.000 (!) zonnepanelen?

Nog meer energie kan worden opgewekt met een aardwarmtebron. De opbrengst hiervan staat gelijk aan zeven windturbines en – rekent u mee? – 187.500 zonnepanelen. In de Koekoekspolder voorziet zo’n aardwarmtebron in 10% van de totale warmtebehoefte: warm water wordt op een diepte van 1700 meter opgepompt. De warmte wordt vervolgens via een leidingnetwerk aan de vijf deelnemende bedrijven afgegeven. Het afgekoelde water wordt uiteindelijk weer teruggepompt. Met steun van de provincie Overijssel en de gemeente Kampen rendeert deze investering.

Geld verdienen

Het mooie is dat veel Kamper ondernemers ook hun geld verdienen in deze sector. Ik heb het dan niet alleen over onze leveranciers van zonnepanelen., maar ook over de energieadviseurs die u als ondernemer, als vrijwilliger bij een sportvereniging of particulier voorlichten over besparingsmogelijkheden.

Vaak blijkt uit die gesprekken dat je op allerlei manieren energie kunt besparen. Staat de vriezer bijvoorbeeld naast de oven in uw woning? Slecht idee. Is de ketel van uw sportclub 10 jaar oud? Waarschijnlijk loont vervanging. Op de websites van het Energieloket Kampen en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland kunt u trouwens subsidie- en financieringsmogelijkheden voor uw eigen woning of bedrijf vinden.

Deze mooie innovaties bewijzen dat geld verdienen en duurzaamheid hand in hand gaan. Bovendien dragen ze bij aan een goed beheer van deze aarde, zodat we deze kunnen doorgeven aan toekomstige generaties.”

Geert Meijering

Wethouder Economische Zaken (CDA)]

Vorige week is door de redactie per abuis de oude column van Geert Meijering geplaatst. Daarom deze week in een extra editie de juiste bijdrage.