‘Over de vrije wil van een mens’

Algemeen

KAMPEN - In de Botermarktzaal worden op de dinsdagavonden 5, 12, en 19 april om 20.00 uur lezingen gegeven. De lezingen gaan over de vrije wil van de mens.

Al zo’n tien jaar verzorgt dominee Bart Gijsbertsen voor de commissie Kerk & Israël van de hervormde gemeente Kampen avonden over het werk ‘Bij de slip van Zijn kleed’ van de Duitse theoloog Friedrich-Wilhelm Marquardt (1928-2002). Marquardt zocht zijn leven lang naar een christelijke theologie die recht doet aan Gods volk Israël. Hij was er zelf als kind getuige van geweest hoe de kerk meedeed aan de verguizing en vervolging van Joden. De vraag die hij zichzelf stelde: Hoe valt dat geweld te rijmen met de bijbelse boodschap? Hebben de christenen die boodschap dan wel goed begrepen?

Vrije wil

Dit jaar is een hoofdstuk over de zogenaamde ‘vrije wil’ aan de orde. De organisatie vertelt: “Twee uitspraken in de Talmoed zijn daarbij voor Marquardt leidend: ‘Alles is van tevoren bepaald, maar de vrije wil is gegeven’ [Rabbi Akiva] en ‘Alles is in Gods hand, behalve de godvrezendheid van mensen’ [Rabbi Chanina]. Luisteraars zullen binnen de kortste keren worden meegenomen naar ingewikkelde vragen als: op welke manier heeft God invloed op ons leven? En andersom: op welke manier hebben wij invloed op Gods leven? En hoe wordt daar in christelijke kring over gedacht?”

De Botermarktzaal is gevestigd aan de Broederstraat 16 in Kampen.