Archieffoto. Kenne Grégoire met de schets waarmee hij de opdracht in 2015 binnenhaalde.
Archieffoto. Kenne Grégoire met de schets waarmee hij de opdracht in 2015 binnenhaalde. Tennekes.

'Fantastische' Willem-Alexander onthuld in Stedelijk Museum

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Nick de Vries)

KAMPEN - "Hij is echt", zegt burgemeester Bort Koelewijn enthousiast over het portret van Koning Willem-Alexander dat op 22 april onthuld wordt in het Stedelijk Museum. Het is volgens de burgervader altijd spannend bij portretten. Lijkt hij wel op de afgebeelde persoon. Kampen hoeft zich geen zorgen te maken. Het koningsportret geschilderd door Kenne Grégoire 'is fantastisch'.

Een bijzondere anekdote van Koelewijn toont aan dat het ook wel eens fout kan gaan. Naar verluid fluisterde Claus, toen hij in de jaren tachtig met Beatrix langs haar portret in het Stedelijk Museum liep, dat zij er in het echt gelukkig beter uitzag.

Een nieuw bezoekje van koninklijke huize zat er volgens het gemeentebestuur helaas niet in. "Het Koningshuis heeft als beleid dat zij hun eigen portretten niet onthullen". Een mooie gelegenheid voor Maxima dan wellicht? "Dat hebben wij ons ook afgevraagd, maar hiervoor gold dezelfde beleidslijn."

Unieke collectie

Kampen voegt met het werk van Grégoire een nieuw hoofdstuk toe aan een unieke collectie portretten van koningen en stadhouders uit het huis van Oranje die begon bij Willem van Oranje. Nergens in Nederland is iets vergelijkbaars te vinden.

Het eerste doek stamt uit 1625. Het Kamper stadsbestuur bestelde toen bij schilder Michiel Jansz van Mierevelt de portretten van Willem van Oranje, Maurits, Willem Lodewijk, Ernst Casimir en Frederik Hendrik. Het stadsbestuur pakte uit en bestelde levensgrote portretten ten voeten uit. Alleen koningin-regentes Emma is in kniestuk afgebeeld. Koningin Wilhelmina is op haar verzoek zittend afgebeeld, omdat ze op het moment van portretteren al afstand van de troon had gedaan.

De koning heeft voor het portret niet geposeerd. Koelewijn is op bezoek geweest bij de schilder om het werkproces te bekijken. "Hij heeft talloze afbeeldingen hangen van de koning in allerlei denkbare situaties. Op basis hiervan is het werk gemaakt."

1 euro per inwoner

Het museum heeft al een plek voor het levensgrote werk gereserveerd. Willem-Alexander komt te hangen naast het portret van zijn moeder. Op deze plek is nu de schets te zien waarmee Grégoire de opdracht in 2015 tijdens een uitgebreide selectieprocedure in de wacht sleepte.

Iedere inwoner van de gemeente heeft ongeveer een euro bijgedragen aan het werk dat in totaal 50.000 euro kostte. Nieuwsgierige ogen moeten echter toch gewoon nog een kaartje kopen als ze het werk willen zien. De kaartprijs is toch al gering, zegt Koelewijn en daarmee steunen bezoekers een mooi museum.

Het koningsportret wordt vrijdag 22 april onthuld door Bort Koelewijn en Marieke Spliethoff, oud-conservator van Paleis Het Loo. Vanaf 23 april is het schilderij door alle Kampenaren te bewonderen.

Wie al eerder werken van Kenne Grégoire wil zien kan terecht in de Gemeentelijke Expositieruimte waar een expositie van hem te zien is tot 21 mei. Ook heeft hij de Kennekamer van De Eenhoorn Koffie en Thee geschilderd.

Grégoire gebruikt voor zijn werken over het algemeen zeventiende-eeuwse technieken, waarbij kleuren glacerend worden aangebracht over een grisaille ondergrond. Hij laat zien dat deze techniek niet direct om een traditionele compositie vraagt.