Afbeelding
https://www.facebook.com/rumbones

Ramones geëerd in 't Ukien

· leestijd 1 minuut Cultuur

KAMPEN - In ’t Ukien vindt op 30 april een tribute plaats aan The Ramones. De Rumbones en The Stiff treden op en brengen een eerbetoon aan de godfathers of punk. De deuren gaan open om 21.00 uur kaarten kosten in de voorverkoop 5 euro en aan de deur 7,50 euro. Dresscode: gescheurde spijkerbroek en zwart leren jack.

Op 30 april begint de avond in 't Ukien met het legendarische It's Alive concert van de Ramones op een groot scherm. DJ De Nachtadvocaat neemt z'n platenkoffer mee en zal alle punkklassiekers van de afgelopen 4 decennia voorbij laten komen.

De Rumbones spelen een complete set met uitsluitend Ramones klassiekers. Voor de kenners: alles down-stroke, zowel bas als gitaar. Dat onderscheidt de Rumbones van de vele Ramones-coverbands die er bestaan.

The Stiff is een punkrock-tributeband die de hoogtijdagen van de punk van 1976-1982 weer tot leven brengt. Denk daarbij aan classics van punkbands zoals Ramones, Sex Pistols, The Stranglers, The Clash, The Buzzcocks, The Damned en The Jam.

Schop onder de kont

Halverwege de jaren 70, vorige eeuw, werden de hitlijsten aangevoerd door bands als The Eagles, Supertramp, ABBA, Boney M., Led Zeppelin en Deep Purple. De muziekwereld was ingedut en had duidelijk een schop onder z'n kont nodig. En die schop kwam er: op 23 april 1976 om precies te zijn. Op deze datum zag de eerste LP van de Ramones het levenslicht.

Ergens in de krochten van New York hadden 4 jongens besloten dat het zo niet langer kon. Muziek was commercieel geworden, rock was geen rock meer. Muziek moest weer terug naar de essentie. Geen zoetgevooisde zanglijntjes, geen discodeuntjes, geen bombastische 10-minuten-lange songs of uitgesponnen gitaarsolo's.

Korte snelle songs met 3 akkoorden, korte eenvoudige teksten, back to basic en zeker niet langer dan 2 minuten per song. Kaalgestripte rock 'n' roll in z'n puurste vorm. Zelfs de namen van de bandleden werden afgekort tot Johnny, Joey, Dee Dee en Tommy. Allemaal dezelfde achternaam, Ramone, lekker makkelijk.

Dit eerste album was in 1976 baanbrekend, vernieuwend en wereldveroverend. De start voor een nieuwe muziekstroming. Punk was geboren. 20 jaar later, na 14 studio-albums, 4 live-albums, talloze verzamelaars en een record van 2263 optredens hielden de Ramones het in 1996 voor gezien. Zo plotseling als ze waren gekomen, zo plotseling verdwenen ze ook weer.

Maar in die 20 jaar hebben ze de muziekwereld geïnspireerd. Zonder Ramones waren de meeste bands nooit begonnen. Bands als Sex Pistols, Green Day, Pearl Jam, U2, Bad Religion, Motorhead, Red Hot Chili Peppers, Blondie, The Offspring, Metallica, Nirvana, en meer hebben volgens de organisatie hun bestaansrecht allemaal te danken aan de Ramones. "Daarom moet de 40e verjaardag van het debuutalbum van de Ramones gevierd worden."