Afbeelding
PhotoPress images/Pedro Sluiter

Kampen scoort met leegstand vastgoed onder Overijssels gemiddelde

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Nick de Vries)

KAMPEN - In Kampen staat ruim 163.790 vierkante meter vastgoed leeg van de ruim 3.706.200 aanwezige vierkante meter. Een leegstand van ongeveer 4 procent. Dat is 2 procent minder dan het gemiddelde in Overijssel en Nederland (beiden 6 procent).

Vertaald naar het aantal objecten staan er in Kampen 860 van de 22.600 objecten leeg. Dat is zo’n 4 procent en komt overeen met het landelijk gemiddelde. Voor Overijssel ligt dat percentage op 3 procent.

Leegstandmonitor

Failliete winkelketens, gaten in de winkelstraten, leegstaande kantoorpanden en verlaten bedrijfsterreinen,  6 procent van al het vastgoed in Nederland staat leeg. Overheden maken beleid om dat tegen te gaan, maar goede integrale gegevens ontbreken vaak.  Op vrijdag 22 april 2016 is de leegstandsmonitor Overijssel en Nederland gepresenteerd. Door provincie Overijssel en CBS is nu een eerste prototype leegstandsmonitor gemaakt voor heel Nederland met een uitsnede voor Overijssel en Noordoost-Twente. Deze innovatieve monitor brengt op basis van vier basisregistraties leegstand van vastgoed in Overijssel en Nederland in kaart.

Winkels

De leegloop van de Kamper binnenstad is bron van zorg van veel ondernemers en met ruim 8.360 vierkante meter leegstand van de 165.830 vierkante meter, lijkt die zorg terecht. Dit geldt voor de totale gemeente, een specificatie voor de binnenstad is er niet. Bovengenoemde leegstand ligt met een percentage van 5 procent lager dan het Overijssels gemiddelde (10 procent). Qua aantal objecten liggen de getallen dichter bij elkaar. Kampen heeft 450 winkelobjecten en er staan er 50 leeg, een leegstandspercentage van 11 procent tegenover 14 procent voor Overijssel.

Kantoren

Het percentage leegstaande kantoren in Kampen is ondanks een percentage van 19 procent, naar verhouding laag. Het Overijssels gemiddelde ligt op 29 procent.

Als gekeken wordt naar het aantal leegstaande objecten in plaats van vierkante meters, dan presteert Kampen slechter dan het Overijssels gemiddelde. In de top 25 van gemeentes met het hoogste leegstandspercentage scoort zij een 7e plek. Er staan naar verhouding ook veel woningen leeg: een 8e plek. Wordt gekeken naar de winkelpanden dan doet Kampen het toch relatief goed met een 16e plaats.

De landelijke leegstandsmonitor is het eerste instrument dat de potentie heeft om tot landelijke informatievoorziening te groeien. De monitor is op 22 april door Commissaris van de Koning drs. A.Th.B. Ank-Bijleveld-Schouten aangeboden aan de Utrechtse gedeputeerde drs. R.W. (Bart) Krol namens het IPO en directeur-generaal drs. P.R. (Peter) Heij namens het Ministerie van Infrastructuur en Milieu.