Deze editie van Raadspraat is geschreven door Johan Witteveen van de ChristenUnie-fractie.
Deze editie van Raadspraat is geschreven door Johan Witteveen van de ChristenUnie-fractie. Aangeleverd

De ChristenUnie over coffeeshop ’t Keldertje

· leestijd 1 minuut Algemeen

"Op de raadsvergadering van 02 juni neemt de raad een besluit over de coffeeshop. Houdt Kampen de komende 5 jaar de beschikking over één coffeeshop, beter bekend als ’t Keldertje, of wordt hij gesloten.

In 2011 heeft de raad van de gemeente Kampen in meerderheid besloten een proef te doen met een tijdelijk legaal verkooppunt voor softdrugs. Dit voor een periode van 5 jaar en onder voorwaarden die na die 5 jaar geëvalueerd zouden worden. De evaluatie is geweest en op basis daarvan wordt voorgesteld ’t Keldertje opnieuw 5 jaar de ruimte te geven. Gezien de discussie in de Commissie Bestuur & Middelen zal dit voorstel wel aangenomen worden.

Als ChristenUnie betreuren wij dat om verschillende redenen. Ten eerste: bij het besluit om een proef te doen met een tijdelijk legaal verkooppunt voor softdrugs was het een primaire doelstelling om het aantal gebruikers terug te dringen. Volgens ons is daar zeker niet aan voldaan. Het aantal klantenpassen is in 5 jaar toegenomen van 1236 naar 1931.

Daarnaast is gekeken naar veiligheid, openbare orde en volksgezondheid. Met die eerste 2 aspecten zit het wel goed. Er is slechts beperkte overlast en daar is wat aan te doen. Wat betreft de volksgezondheid zegt de evaluatie dat deskundigen vinden dat het (overmatig) gebruik van alcohol meer van invloed is op de volksgezondheid dan het softdrugsgebruik. Dat suggereert dat softdrugsgebruik niet zo erg is. Of is het bijna net zo erg?

We weten steeds meer over de schadelijke effecten van alcohol en roken. De verkoop hiervan is daarom steeds meer aan banden gelegd en ontmoedigd. Dan is het toch vreemd dat de regels rond drugs verruimd worden terwijl we weten dat ook dit zeer ongezond is. Ruimte geven voor ’t Keldertje is een stap in de verkeerde richting.

De politie verwacht dat sluiten van ’t Keldertje zal leiden tot toename van de straathandel, dat kan, maar uit de evaluatie blijkt niet dat tijdens de proefperiode de straathandel is afgenomen. Landelijke cijfers geven aan dat 45 procent van de softdrugs verkocht wordt buiten de coffeeshops. Waarom zou dat in Kampen anders zijn ?

Als ChristenUnie realiseren we ons zeker dat sluiting van ’t Keldertje het drugsprobleem niet oplost. Naar onze mening zal de gemeente moeten investeren in preventie en dan niet alleen tegen drugs maar zeker ook tegen (overmatig) alcoholgebruik. Daarom hebben wij het college gevraagd om met voorstellen te komen om hier inhoud aan te geven.

Als ChristenUnie kiezen wij voor de bescherming van de gezondheid (van met name jongeren) boven (schijn)beheersing door verkoop van softdrugs toe te staan."