Stock foto's Kampen
Stock foto's Kampen Nick de Vries

De Nieuwe Toren als Jukebox

· leestijd 1 minuut Cultuur

KAMPEN - Het carillon van de Nieuwe Toren is deze zomer weer volop te horen. Op zaterdag 3 september van 14.00 tot 16.00 uur op een wel heel bijzondere manier. Dan verandert het carillon voor een middagje in een Jukebox.

Een jukebox en de eerbiedwaardige Nieuwe Toren lijken niet veel gemeen te hebben. Uit beide komt muziek, maar waar de jukebox doet denken aan rokerige kroegen uit de tijd van Rock ’n Roll, steekt de Nieuwe Toren zijn spits hoog in de frisse wind en strooien heldere carillonklokken hun eeuwenoude klank uit over de open ruimte van de stad.

Zaterdag 3 september van 14.00 tot 16.00 uur zal stadsbeiaardier Frans Haagen vanuit de Nieuwe Toren, net als bij een jukebox, op verzoek spelen wat de muziekliefhebber maar wil horen. De Stichting BeiaardKring Kampen staat klaar in een kraampje op het Koeplein beneden. Daar kan, net als bij een echte jukebox, een nummer worden geselecteerd. Deze wordt vervolgens via mobiel aan beiaardier Frans Haagen doorgegeven.

De organisatie vertelt: "Wil je je geliefde verrassen met zijn of haar lievelingsnummer? Dan is het Koeplein op 3 september een originele en unieke gelegenheid. Dat grote, mooie carillon is er dan even alleen voor jou. Er hoeft niet eens een kwartje in."

De concerten zijn volgens de organisatie het beste te beluisteren in de binnentuin 'Het Hof van Breda’. Deze is te bereiken via de Marktsteeg. "Hier kunt u ongestuurd de klokken beluisteren. Ook wordt er koffie en frisdrank geschonken." De tuin is te vinden door vanaf de toren de Buiten Nieuwstraat in te lopen. Vlak na de Nieuwe Markt is aan de linkerhand de Marktsteeg te vinden. Halverwege die steeg zit links de ingang naar de luistertuin.