Afbeelding
Aangeleverd.

Gemeentelijke Erfgoedprijs toegekend aan Stichting Stadsherstel

· leestijd 1 minuut Algemeen

KAMPEN - Het college van b en w heeft besloten de Erfgoedprijs Zwolle-Kampen 2016 toe te kennen aan de Stichting Stadsherstel Kampen. Dit vanwege hun bijzondere inzet voor het behoud en de herplaatsing van de vijf dakkapellen van het Heilige Geest Gasthuis. Deze dakkapellen sieren nu de openbaar toegankelijke binnentuin van het nieuwe Margaretha.

De ‘zwervende dakkapellen’ van het Heilige Geest Gasthuis hebben een bijzonder verhaal, dat begint in 1626, als gestart wordt met de bouw van een aantal kostkoperswoningen op het binnenterrein van het Heilige Geest Gasthuis. Zeven fraaie dakkapellen in de stijl van de renaissance bekroonden deze woningen. In 1897 werden de woningen echter gesloopt. De dakkapellen vond men blijkbaar bijzonder genoeg om te herplaatsen. Ze kwamen terecht op de kostkoperswoningen van het Bovengasthuis. In 1955 werden ook deze woningen gesloopt en vijf van de zeven dakkapellen werden opnieuw verplaatst; ditmaal naar een gebouw op het binnenterrein van het nieuwe Huize Margaretha.

Overlevingskracht erfgoed

Vanwege de recente sloop en nieuwbouw op deze plek, waren de dakkapellen opnieuw zonder thuis. Een intensieve zoektocht om ze te herplaatsen ondersteund door de Stichting Stadsherstel Kampen en bond Heemschut volgde. Het was de Stichting Stadsherstel Kampen die ten slotte met het voorstel kwam om voor de kapellen op een speciaal daarvoor ontworpen gebouw te zetten op het binnenterrein van Margaretha. Zij hadden daar zelf een uitgewerkt ontwerp voor gemaakt. Inmiddels is dit plan na restauratie van de dakkapellen uitgevoerd. De dakkapellen sieren nu de openbaar toegankelijke binnentuin van het nieuwe Margaretha.

Het verhaal van de zwervende dakkapellen staat symbool voor de kwetsbaarheid maar ook de overlevingskracht van erfgoed. Mede door de vasthoudendheid van Stichting Stadsherstel is een bijzonder stukje van het erfgoed van Kampen behouden gebleven.

De officiële uitreiking van de Erfgoedprijs vindt plaats op Open Monumentendag, 10 september 2016. Aan de prijs is een geldbedrag van 1.000 euro verbonden.