Afbeelding
Nick de Vries

Laden en lossen op naamsteentjes Oude Raadhuisplein verboden

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Nick de Vries)

KAMPEN - De gemeente gaat in gesprek met ondernemers rond het Raadhuisplein die nu bevoorraad worden door op het plein parkerende vrachtwagens. Officieel is parkeren daar verboden, maar echt optreden deed de gemeente tot nog toe niet. Een oproep van de Stichting Steentjes Koeplein Kampen heeft hier verandering in gebracht. Zij willen dat de zware vrachtwagens ergens anders lossen. De steentjes bezwijken namelijk onder het gewicht.

De stichting had oorspronkelijk gevraagd om bolders rond het plein te plaatsen, zodat het plein fysiek autovrij gehouden kon worden. Zij vindt het niet van respect getuigen als er auto’s geparkeerd staan op de stenen waarmee bekende Kampenaren geëerd worden. Bovendien zijn de steentjes niet bestand tegen het gewicht.

De gemeente ziet bolders op het plein niet zitten, omdat zij het open karakter van het plein wil behouden, bovendien wil zij de mogelijkheid behouden om bij uitzondering een vergunning te verlenen om op het plein te parkeren. Dat is voornamelijk bedoeld voor trouwauto’s voor mensen die in het museum in het huwelijk treden.

Strenger optreden

De gemeente gaat in gesprek met ondernemers om andere mogelijkheden voor het laden en lossen te verkennen. Daarna geeft zij Parkeercontroleurs en Stadstoezicht de opdracht om strenger op te treden als er toch op het plein wordt geparkeerd.

Het college van burgemeester en wethouders verleent ook in de toekomst vergunningen voor het houden van evenementen op het pleintje. Wel geeft zij organisatoren de opdracht om voldoende maatregelen te nemen om te voorkomen dat er schade ontstaat. De waaiervormige naamsteentjes moeten worden afgedekt en voor en na het evenement vindt een inspectie plaats.