Het voormalige pand van Van de Wetering
Het voormalige pand van Van de Wetering

Verhuizing gemeentewerf met vertraging voltooid

· leestijd 2 minuten Algemeen

(tekst en beeld: Maarten van Gemert)
Na het nodige rumoer is de gemeentewerf van Kampen afgelopen maand verhuisd van de Werfweg (Loswal) in Kampen naar het Tasveld in IJsselmuiden. Vorig jaar leverde dat vragen op binnen de gemeenteraad en bezwaren bij omliggende bedrijven. Diverse gesprekken en procedures volgden waarna de situatie nu is beklonken. Er moeten nog een paar puntjes op de i worden gezet maar industrieterrein Zendijk is per heden de uitvalsbasis voor de buitendienst van gemeente Kampen.
Het terrein op het Tasveld stond te koop nadat bouwbedrijf Van de Wetering in 2008 stopte. Aan de Werfweg toonde Schotte Kunststoffen interesse in de grond van de oude gemeentewerf voor haar noodzakelijk geachte uitbreiding. Tegelijk werd steeds duidelijker dat de oude gemeentewerf een grote moderniseringsslag te maken had. Het perceel van Van de Wetering grensde aan de gemeentelijke wijkpost Groen voor IJsselmuiden. Zonder het grote bedrijfspand van Waterschap Drents Overijsselse Delta zou het één aansluitend terrein vormen. Met het waterschap kwam de gemeente niet tot verkoopovereenstemming. Van Pijkeren had een perceel om de hoek met twee bedrijfsloodsen en was bereid dat te verkopen aan de gemeente. Tegelijk kocht een BV van Van Pijkeren het oude werfterrein van de gemeente om dat door te verkopen aan Schotte Kunststoffen. Deze grondtransactie, gecombineerd met een bouwopdracht, leverde het eerste (politieke) rumoer op omdat wethouder Martin Ekker hierover de gemeenteraad niet had geïnformeerd.

Publiek Private Samenwerking
De constructie was een zogenaamde PPS, een samenwerking tussen overheid en private ondernemingen die de uitvoering in handen krijgen. Daarom was er geen sprake van een openbare aanbesteding, wat de gemeenteraad inderdaad gemist had in het voortraject. Door zich alleen op de uitkomsten te richten, bespaart de overheid tijd en geld en dat was één van de voordelen die wethouder Ekker naar voren bracht. Bezwaren van omliggende bewoners en bedrijven richtten zich op de verwachte overlast door strooiwagens, toename van brandgevaar en bouwen tot de perceelgrens. Eind oktober culmineerde dat in een blokkade van de toegangspoort omdat de aannemer werkzaamheden, voor de benodigde aanpassingen van gebouwen en terrein, wou starten terwijl tegen de verleende vergunningen nog bezwaar mogelijk was. Op eigen risico mag een aannemer daarvoor echter kiezen.

Tegemoetkoming aan bezwaren
In het oorspronkelijke ontwerp was een halfopen wasplaats ingetekend. Omwille van de vrees voor milieuoverlast van omwonenden wordt er echter een volledige en gesloten wasplaats gebouwd. Andere bezwaren worden weggenomen door te benadrukken dat de eerste functies van de gemeentewerf kantoor, parkeerplaats en materiaalopslag zijn. Geen bedrijfsmatige activiteiten als vuiloverslag of afvalverwerking. De geplande opslag van houtpallets is beoordeeld door externe deskundigen die hierin geen toename van brandgevaar voor de omgeving zien. Het bouwen tot de perceelgrens is in strijd met het bestemmingsplan maar hiervoor is ontheffing mogelijk - ook voor omliggende bedrijven. De gemeente heeft zich als ieder ander aan regels en vergunningen te houden en om die reden mag er op de loodsen om de hoek geen beeldmerk bevestigd worden. Beoordeling door een welstandscommissie gaat zelfs op voor een industrieterrein en van dien wege moet de beplating van de zoutloods nog aangepast worden.

Opruiming in eigen huis
Al met al is er een vertraging van enkele maanden opgetreden maar het oude terrein is voor 1 juli opgeleverd, zoals afgesproken en vereist was. De perceeloppervlakte van de nieuwe gemeentewerf bedraagt zo’n 60% van het oude perceel. De nieuwe zoutloods heeft wel een grotere capaciteit en er is voldoende gelegenheid voor werkplaatsvoorzieningen en parkeerloodsen. Met het aanhouden van een eigen vrachtwagenpark, zelfs al worden enkele maar een paar maanden per jaar ingezet als strooiwagen, is de gemeente efficiënter en goedkoper uit dan door dit uit te besteden zoals provincie Overijssel bijvoorbeeld doet. Een efficiencyslag vangt de teruggang in ruimte op samen met een grote opruiming. Zoals voor iedereen een verhuizing vaak een aanleiding is tot het opruimen van oude spullen, zo heeft ook de buitendienst grote schoonmaak gehouden. Precies zoals een reinigingsdienst, onderdeel van de buitendienst, betaamt.

 Een deel van het eigen wagenpark
 De voormalige loodsen van Van Pijkeren
 Het terrein van de oude gemeentewerf