Afbeelding

Mister M ziet een dwalend volk

· leestijd 2 minuten Algemeen

Plons. Oei! Let op, nee, daar gaat 'ie.... plons! En nog één. Plons! Dat gaat niet goed, kijk voor je! Bij bosjes lopen er, veelal jonge, mensen de IJssel in of één van onze bruggen af. Grote delen van de wereld raken op drift en Nederland volgt, Kampen incluis. Allemaal dankzij een nieuw spel dat tot een enorme rage is verworden waarbij de virtuele wereld en de echte wereld in elkaar overvloeien. Tel daarbij de coupes, calamiteiten en catastrofes op en de conclusie is crystal clear: Onze wereld wordt een alsmaar groter gekkenhuis.

De plonzende catastrofes (nat pak en zowel mobiel als spel verloren) refereren aan het nieuwste spel voor het mobieltje, Pokémon Go. Oh, u had er nog niet van gehoord? In welke wereld, op welke planeet, leeft u? Pardon, de redactie meldt dat Mister M zich er ook nu pas – beroepshalve! - in verdiept heeft. Zijn aandacht werd getrokken door dwalende jongeren op het randje van de IJsselkade en op het randje van het opengebroken riool voorbij de Buitenkerk. Een enkeling dwaalt af naar de Noorderkerk maar in dat afgestoten bedehuis is geen leven meer te bekennen. In andere kerken schijnt de Charmander wel binnengedrongen te zijn waarmee de duivel een gezicht krijgt. Kort samengevat voor de wereldvreemde lezer: Het spel voor de geavanceerde mobiele telefoon projecteert, door de camera, te vangen virtuele objecten in de echte wereld. Die toepassing wordt ”toegevoegde realiteit” genoemd zoals doorgaans ook de afbeeldingen bij de online Krabbels op deze plaats dat kennen.

De machtsovername die de virtuele wereld daarmee pleegt op de echte wereld, is relatief onschuldig. Totdat Pokémonjagers, geobsedeerd door hun mobiel, zonder te kijken straten oversteken, mensen omver lopen of rivieren als de IJssel inlopen. Of de Waal, zoals bij de Nijmeegse Vierdaagse vorige week. Daar werden verkeersborden ontworpen en opgehangen om de mensen te waarschuwen voor verblinde Pokémonjagers. Die verkeersborden waren een even kort leven beschoren als bij ons vijf jaar geleden de waarschuwingsborden voor melkbusschieten aan de grenzen met Brunnepe. Dat werden al snel verzamelobjecten en die verkeersborden met een knallende melkbus duiken soms met Oud & Nieuw plots nog op van een zolder of uit een schuur in Brunnepe.

De coupe die afgelopen week in Turkije werd gepleegd, was een stuk minder onschuldig. Of het een complot tegen de president was of een complot van hemzelf, feit is dat het catastrofaal uitpakte voor menige carrière van rechters en legerofficieren die na het mislukken ontslagen werden. Eveneens catastrofaal is het misbruik van de daaropvolgende noodtoestand, ook in Frankrijk, voor onze broze democratie die daarmee geheel zijn onschuld verliest. Zo hebben we straks geen democratie meer over om ons over op de borst te kloppen. Al lange tijd is Turkije kandidaat-lid van de EU maar (militaire) coupes zijn in Europa eveneens al lange tijd verleden tijd. Dit bewijst eens te meer dat Turkije niet in de EU thuis hoort. Als letterlijk en figuurlijk grensgeval hoort het eerder thuis bij het Midden-Oosten dan bij ons, op christelijke leest geschoeide, Europa.

Twee VWO-scholieres maakten jaren geleden een profielwerkstuk over deze tweespalt met de treffende titel ”Twee culturen op één kussen”, om nog maar over twee geloven te zwijgen. Daar slaapt de Charmander tussen. Onder de Turkse bevolking neemt het enthousiasme voor toetreding tot de EU af ofschoon zij juist gewend zijn te leven onder een (semi-)totalitair regime. Een overgang naar het juk van Europa zou daardoor in theorie soepel kunnen verlopen. De tentakels van Europa reiken zelfs tot in Kampen. Er is geharrewar over de reikwijdte van de aanbesteding van kringloopgoederen. Tot in het uiterste puntje van Griekenland mag een ondernemer onze kringloopwinkel overnemen maar de Kamper onderneming zelf is buiten spel gezet, zoals ook onze eigen bestuurders. In andere situaties lopen die achter de feiten aan. Vorige week is een nieuw bord bij de Molenbrug geplaatst om fietsers te waarschuwen dat ze met oordopjes de trekkers niet horen aankomen. Maar dat is zo 2015. Volgens de huidige trend mis je het verkeer om je heen door mobielobsessie omwille van bijvoorbeeld Pokémon. Kom, laten we naar buiten gaan, de paden op, de lanen in. Met alle – plons! – risico’s van dien. Het is heerlijk wandelweer, nee, het is heerlijk Pokémonweer.

Mister M

Contact:
Krabbels@MrM.nl
Of (archief in eigen beheer):http://www.Facebook.com/gekrabbel

Artist impression Erfgenamenstraat
Informatiemoment nieuwbouwappartementen Erfgenamenstraat Algemeen Ingezonden 18 uur geleden
De roze entree in de dependance van SMK waarna men zich herboren voelt
Vrouwenkracht geëtaleerd via het moederschap bij Stedelijk Museum Kampen Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
Column Ondernemen in Kampen: Worden we binnenkort allemaal honderd? Algemeen 23 uur geleden