Fotobijschrift: Dick van der Wal neust tussen de platen van Blue Music Kampen. Foto: Nick de Vries.
Fotobijschrift: Dick van der Wal neust tussen de platen van Blue Music Kampen. Foto: Nick de Vries. Nick de Vries

Verkoop Ramones-collectie leidt tot platen- en cd-beurs

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Nick de Vries)

KAMPEN - 'Weet je dat wel heel zeker?' Vrienden en familie verklaarden hem voor gek. Ruim 25 jaar verzamelen leverde Kampenaar Dick van der Wal een honderden objecten tellende collectie van favoriete band The Ramones op en ineens besloot hij hem van de hand te doen. Zo gedreven als hij was bij het verzamelen, is hij nu bij de verkoop. Na eerst eerst op enkele beurzen te hebben gestaan, besluit hij zelf een platenbeurs te houden in ’t Ukien.

"Het loopt erg goed", vertelt Dick. "We hebben al een aantal keer 'nee' moeten verkopen. Er is een wachtlijst die ons al bijna verzekert van een tweede editie." Edwin Burgman van het faciliterende ’t Ukien vult aan: "Met ruim 20 kramen van zo’n vier meter breed staat alles helemaal vol. Van de grote zaal tot aan de kantine, zij-aan-zij, er kan niets bij. Volgend jaar moeten we ook naar buiten."

Ervaring met het organiseren van beurzen had Van der Wal niet, maar in ’t Ukien zette hij al wel een Ramones tribute-avond op poten. De contacten met ’t Ukien waren dus snel gelegd. Vervolgens begon Dick via een Facebookpagina standhouders uit te nodigen en als snel regende het aanmeldingen.

Theezakjes

Zelf staat Dick op de beurs met zijn omvangrijke Ramones collectie. Die bestaat uit zo’n 150 elpees, en 150 singles. Waarbij een heel aantal gewilde persingen. Dick’s ogen beginnen nog te glunderen als hij erover vertelt. Waarom dan toch de hele collectie eruit? "Op een gegeven moment wordt je er te oud voor", lacht Dick. "Je hebt ook tieners die theezakjes verzamelen en die daar op hun twintigste ineens mee stoppen. Bij mij is het wat langer doorgegaan."

Om hier vervolgens serieuzer op aan te vullen. "Het gaat mij tegenwoordig wat meer om de muziek, dan om alles eromheen. Ik wilde een nieuwe hifi-installatie en ik vond het niet eerlijk om daar het geld van het gezin voor te gebruiken. Ik dacht: wat heb ik? Ja, de Ramones-collectie. Ieder plaatje dat ik verkoop draagt nu bij aan een verdere verbetering van mijn hifi-installatie, haha."

Gaten in de platen

Vijfentwintig jaar muziekzaak in, muziekzaak uit voor de perfecte collectie en die zo ineens verkopen. Dick heeft er naar eigen zeggen weinig moeite mee, alhoewel... "Laatst was er iemand die een bepaald exemplaar van een single kwam kopen die nog helemaal gaaf was. Hij meldde dat hij er een groter draaigat in ging maken, anders paste hij niet in de Jukebox. Dan moet ik wel even slikken, haha. Maar verder voelt het goed. Je weet toch dat de plaatjes over het algemeen in handen van de echte fans komen."

De beurs vindt plaats in ’t Ukien op 10 september van 10.00 tot 16.00 uur. Kijk voor meer informatie op www.ukien.nl of op Facebookpagina https://www.facebook.com/profile.php?id=100011519400929. Tijdens de beurs wordt ook opgetreden door Kampenaar Harold van der Haar, bekend van Basil, muzikant Tim Kamphuis en DJ De Nachtadvocaat draait Vinyl.