Afbeelding
Deze editie van Raadspraat is geschreven door Marieke Spijkerman van de VVD-fractie.

Raadspraat VVD over het verkeerscirculatieplan

· leestijd 1 minuut Algemeen

Verkeersafwikkeling, parkeren en de bereikbaarheid van Kampen

"Het verkeerscirculatieplan (VCP) is een onderwerp dat altijd tot veel discussie leidt en in een historische stad als Kampen. In een stad waar wordt gewerkt, gewoond en waar we bezoekers willen ontvangen, is dit een enorme uitdaging.

In het coalitieprogramma is afgesproken dat het verkeerscirculatieplan wordt herijkt nadat de werkzaamheden aan de Van Heutszkazerne en Margaretha zijn afgerond. Ondanks dat de werkzaamheden aan de parkeergarage Buitenhaven nog niet zijn afgerond gaan we ons de komende periode over deze problematiek buigen.

De inzet van de VVD voor wat betreft parkeren is gericht op de mogelijkheid van 'blauwe zones' voor kort parkeerders aan de rand van het centrum. Vindbaarheid en herkenbaarheid van grotere en gratis parkeervoorzieningen op meerdere plekken aan de randen van het centrum. En voor wie wil moet de mogelijkheid van betaald parkeren in de stad dichtbij de winkels, restaurants en andere voorzieningen zoals de bibliotheek en de Stadsgehoorzaal, mogelijk blijven. Gratis parkeren in de avonduren op Bongerd en Meeuwenplein vinden wij ook het onderzoeken waard.

Een plezierige en logische verkeersafwikkeling in de binnenstad, met een optimaal gebruik van de bruggen die de stad Kampen en de kernen verbinden. De Burgwal als verkeersader verdient ontmoediging en onnodig omrijden willen wij voorkomen. De stadsbrug 2-richtingen verkeer houden en onderzoeken wat er gebeurd als de gehele IJsselkade dit ook wordt. Wij denken dat dit veel zoek- en omrijdverkeer in de binnenstad zal schelen.


Sociaal Domein
Tegen het einde van dit jaar staat voor de raad de evaluatie van de decentralisaties op de agenda. De gemeente heeft er een enorme taak en verantwoordelijkheid bij gekregen op het gebied van zorg, jeugd en arbeidsparticipatie. Als raad gaan we beoordelen of het beleid en de kaders zoals we dat met elkaar hebben vastgesteld voldoet of moet worden bijgesteld. Dit is beleid op het gebied van werk en inkomen, zorg, welzijn, opvoeding en jeugdzorg.

Op initiatief van de VVD gaan commissie- en raadsleden 'op pad' om input te halen uit het veld. Doel van deze werkbezoeken is om informatie op te halen bij cliënten, instellingen en zorgverleners. Hoe ervaren mensen de hulp van de gemeente als ze het alleen niet redden? De gesprekken en de informatie die het oplevert worden naar elkaar teruggekoppeld en besproken. Van de VVD kunt u verwachten dat we bij deze evaluatie ons vooral richten op de toegang tot de zorg en de keuzevrijheid voor het individu. En daarnaast of de gemeente zorgt voor een goede afstemming tussen de verschillende regelingen en de uitvoering daarvan. Het vangnet moet er zijn voor diegenen die het niet zelfstandig redden. Liberaal sociaal is waar we voor staan!"