Afbeelding
Nick de Vries

De Stadskazerne geeft groot feest

· leestijd 1 minuut Cultuur

KAMPEN - De Stadskazerne is volledig in gebruik en toegankelijk voor bezoekers en dat laat zij graag zien. Daarom geeft De Stadskazerne een groot feest voor alle Kampenaren. Zaterdag 29 oktober vindt er om 13.30 uur een spectaculaire opening plaats. Vervolgens zijn er tot 18.00 uur allerlei activiteiten voor jong en oud in en om de kazerne. In het programma komen onder andere elementen uit het verleden terug.

De Koggevertellers geven acte de présence: de plaats waar de Stadskazerne staat was voor het bestaan ervan een bruisende plek waar middeleeuwse kooplui woonden en handelden. Het militaire verleden krijgt een gezicht in de deelname van theatergroep Ventura, waar de bezoekers in ieder geval de mogelijkheid krijgen een selfie te maken in het wachthokje met een ‘soldaat’. Alle beelden die in een compacte pop-up-achtige setting geschetst worden, prikkelen de nieuwsgierigheid van de bezoekers.

Ook wordt er beeldmateriaal getoond van hoe het gebouw er uitzag tijdens de laatste dagen van de Kunstacademie: elke ruimte is in beeld gebracht.

Voor de kleinsten is er een route met allerlei activiteiten. Voor diezelfde groep houdt poppentheater Peterselie feestelijke voorstellingen van tien minuten. Bij de stop-motion workshop van Quintus kan onder begeleiding met opeenvolgende stilstaande beelden een filmpje worden gemaakt. Ook wordt er een avontuurlijke speurtocht (10+) georganiseerd waarbij het hele gebouw wordt ontdekt. Bij de open studio op de derde verdieping kunnen bezoekers ontdekken hoe er radio en tv gemaakt worden.

Muzikaal wordt het pand in beweging gebracht door de energieke band Soul Factory en zijn getalenteerde zangeressen. Een jazz combo doet denken aan de roerige academiefeesten die twee decennia geleden nog in het pand plaatsvonden. De Kamper Stadsrappers brengen de bezoeker op andere gedachte met hun theatrale vertelkunst in rapvorm.

Veel elementen uit het verleden worden uitgelicht, maar er is ook aandacht voor de huidige invulling. De Vuilnismannen zullen dit Stadskazerne feest op unieke wijze openen.