Afbeelding
Labrini Gouma van SoundForce Images.

Sludge, stoner en groovende doommetal in ’t Ukien tijdens Off the Record festival

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Nick de Vries)

KAMPEN - Na de jaren tachtig waarin de synthetische klanken van keyboards de popmuziek domineerden, beleefde de gitaar in de jaren negentig plots een scheurende revival. Onder aanvoering van bands als Nirvana, veroverde het geluid van de grunge met haar ongepolijste zware gitaren ineens een plekje op MTV. Vlak onder de radar ontstond ook een andere op gitaren leunende stroming: stonerrock. En terwijl de grunge na de zelfmoord van Cobain snel van het podium verdween, heeft de stonerrock nog altijd een trouwe schare fans: de zogenaamde stoners.

Een stoner houdt volgens de Tjeerd de Jong, eigenaar van de Kamper muziekzaak Off the Record, een beetje het midden tussen een rocker en een hippie. Lange haren, leren jasjes, een vrijgevochten mentaliteit en dikwijls affiniteit met geestverruimende middelen. "Sommigen zeggen dat de muziek zo wel het best te waarderen is. Het heet niet voor niets stonerrock", lacht Tjeerd die de muziek zelf overigens prima weet te waarderen zonder chemische stimulatie.

Tjeerd haalt zijn motivatie vooral uit zijn liefde voor muziek. En die kent geen grenzen. De laatste jaren gingen veel van zijn muzikale dromen in vervulling. Hij speelt al bijna twintig jaar gitaar in de stonerband Stone in Egypt, hij opende een platenzaak in Kampen, hij tekende enkele (Amerikaanse) bands op zijn eigen muzieklabel en hij organiseert dit jaar voor de tweede keer het Off the Recordfestival in jongerencentrum ’t Ukien.

Het festival heeft een zeer persoonlijk tintje voor organisator De Jong. Ten eerste omdat hij er speelt met zijn eigen band Stone in Egypt, die volgend jaar haar 20-jarige jubileum viert. De band speelt nummers van het jongste album Feed the Void, dat tot groot genoegen van De Jong goede recensies krijgt in verschillende gerenommeerde muziekbladen, zoals De Aardschok (8,5) en Rocktribune (8,5). "Het is misschien nog het best te omschrijven als ongepolijste doomrock voor de liefhebbers van Fu-Manchu en Black Sabbath".

De tweede band op het programma is de Kamper band Monolith Deathcult van wie op deze avond ook een heruitgave van hun derde en, volgens sommige fans, beste album verschijnt. Deze heruitgave wordt voorzien van uitgebreide liner notes en een rijkelijk geïllustreerd boekwerk uitgebracht op het eigen platenlabel van De Jong. Het tweede persoonlijke tintje dus. Hoe deze band klinkt? "Heftige Death Metal met industriële invloeden."

Dan is er nog de band Scythian Fall. En ook de muziek van deze band wordt creatief omschreven alsof het over een goede wijn gaat. "Ik zou zeggen groovende doommetal met sludge invloeden. Een beetje zompig."

De Belgische band Cowboys & Aliens brengt het meest traditionele stonergeluid op het podium van ’t Ukien. Het recept van de stonerrock is al sinds de jaren negentig ongewijzigd. Laag gestemde gitaren die trage ritmes spelen, vaak in koor met de bas. Dit alles dikwijls begeleid door slepende mokerslagen op het drumstel. Net als bij de grunge speelt het spel tussen hard en zacht een grote rol en zijn de teksten vaak maatschappijkritisch. "Stoner is de echte oer-rock. Primitief. Ongepolijst. Muziek met de botte bijl. Cowboys & Aliens is hier erg trouw aan gebleven."

De band heeft door de jaren heen een behoorlijk trouwe fanschare opgebouwd. Tjeerd denkt met de Belgen dan ook een groep in huis gehaald te hebben, die de liefhebbers uit de scene naar ’t Ukien weet te krijgen. Over interesse had hij overigens tijdens de eerste editie met ruim 120 bezoekers ook al niet te klagen. Toch verwacht hij daar dit jaar overheen te gaan. "Maar als we ongeveer hetzelfde aantal halen, ben ik ook dik tevreden hoor!"

Kaarten voor het festival zijn te krijgen in de voorverkoop bij Off The Record aan de Koornmarkt 24 voor 7,50 euro en op de site van ’t Ukien. Aan de deur zijn kaarten te koop voor 10 euro. Het festival vindt plaats op 5 november en de deuren gaan open om 20.00 uur.