Afbeelding
Jacob Vinke Fotografie

Overledenen herdenken in Bovenkerk

· leestijd 1 minuut Algemeen

KAMPEN – Kampenaren zijn op vrijdag 4 november van 18.00 tot 21.30 uur welkom in de Bovenkerk voor In Memoriam 2016. Nabestaanden kunnen daar in alle rust hun dierbaren herdenken en genieten van uiteenlopende muziek. “We kiezen bewust voor een inloopprogramma”, zegt de organisatie. “Zo kan ieder blijven zo lang als hij of zij dat wil.”

Tegen het einde van het jaar herdenken veel mensen, kerken, instellingen en organisaties hun overleden dierbaren. Stichting In Memoriam biedt nabestaanden een moment van troost via een informatief, afwisselend en sfeervol programma rondom overlijden, uitvaart, rouwverwerking en gedenken. In Memoriam Kampen begon vier jaar geleden als een nieuw initiatief, dat direct al zo’n zevenhonderd bezoekers mocht verwelkomen. “Dat was boven verwachting”, zegt voorzitter Jeroen Kanis. “De EO en KRO/NCRV gaven toen landelijke bekendheid aan ons programma. We ontvingen mooie reacties van nabestaanden uit de hele Kamper bevolking en zelfs daarbuiten. Vanwege alle positieve reacties besloten we een jaarlijks vervolg te geven aan In Memoriam en zijn we vorig jaar een stichting geworden.”

Het programma bevat herdenkingsvormen, lezingen, presentaties van aan de uitvaartbranche gerelateerde bedrijven en muzikale intermezzo’s. Het wordt volgens de organisatie ieder jaar beter op de wensen van bezoekers en ondernemers aangepast. Dit jaar zijn er ook weer enkele vernieuwingen. “In Memoriam is verhuisd van de zaterdag naar de vrijdagavond. Zo hopen we dat meer mensen in staat zijn om het programma bij te wonen. Andere vernieuwingen zijn bijvoorbeeld zangeres Maria Goosen, die met haar vaste gitarist enkele troostvolle liederen zingt: ‘Halleluja’, ‘You raise me up’, ‘I still cry’ en ‘In the arms of an angel’.”

Als vanouds zingt ook het Kamper Vocaal Ensemble Kavóca weer mooie liederen onder leiding van Luthine Postuma. Dit keer in de vorm van samenzang onder de titel ‘Samen zingen heelt’. Jong Kavóca zingt het lied ‘Dat ik je mis’. Sara van den brink brengt sfeervolle harpmuziek ten gehore. Rivke van der Staak bespeelt de cello en Jurjan Lipke het koororgel. Korpsofficier Aalt Fikse van het Leger des Heils Kampen geeft een korte lezing over zijn ervaringen met rouwbegeleiding. Verder kunnen nabestaanden in alle rust hun overleden dierbaren herdenken, die afgelopen jaar of daarvoor zijn gestorven. Zij kunnen bijvoorbeeld een kaarsje voor hen ontbranden, hun naam in een herdenkingsboek schrijven of projecteren op een muur van de eeuwenoude kerk. Bezoekers kunnen ook gewoon in de kerk plaatsnemen om in stilte te herdenken. Toegang gratis. Informatie: www.inmemoriamkampen.nl. zie advertentie in De Brug voor programma.