Tennekes

’s-Heerenbroek fileert Zalk in 25 minuten

ZALK – ’s-Heerenbroek heeft zaterdag de IJsselderby bij Zalk met 1-3 gewonnen. De bezoekers legden de basis voor de zege in de eerste 25 minuten. Toen was Zalk niet bij de les en liep een goed spelend ’s-Heerenbroek uit naar 0-3. In het restant kon Zalk de schade niet meer repareren: 1-3.

In de eerste helft was er nauwelijks sprake van een echte derbysfeer. Zalk speelde te slap en hielp ’s-Heerenbroek in het zadel door fouten. Bovendien kreeg ’s-Heerenbroek alle ruimte om te laten zien dat het goed kan voetballen.

In de 14e minuut kwam ’s-Heerenbroek op voorsprong. Uit een afgemeten voorzet van Gert Kwakkel kon William Dekker bij de eerste paal binnen tikken. Een minuut later leek Gerben Hamer weer te zorgen voor balans, maar zijn treffer werd op advies van de assistent-scheidsrechter van ’s-Heerenbroek afgekeurd. Dit tot woede van Zalk. ’s-Heerenbroek voetbalde een stuk gemakkelijker dan Zalk en kwam in de 21ste minuut op 0-2. Via een prachtige aanval werd de vrijstaande Martin van Ittersum bereikt. Die maakte het goed af. Nadat doelman Jelmer Visscher redding bracht bij een poging van Michel Hamer, viel al snel de 0-3. Na onnodig balverlies van Simon van Halm scoorde William Dekker.

Daarna zakte ’s-Heerenbroek weg. In de 37ste minuut ontsnapte ’s-Heerenbroek. Maurice Hofstra snelde langs keeper Jelmer Visscher en ging vervolgens naar de grond. Zalk claimde een strafschop, maar de arbiter zag geen overtreding van de goalie van ’s-Heerenbroek en liet doorspelen.

Na rust ging Zalk op jacht naar de aansluitingstreffer. De ploeg kreeg wel mogelijkheden, maar de echte stootkracht ontbrak bij Zalk. Aan de andere kant verzuimde ’s-Heerenbroek diverse keren om te profiteren van de ruimte die Zalk weggaf. In de eerste 25 minuten van de wedstrijd wist ’s-Heerenbroek de ruimtes prima te bespelen. In het tweede bedrijf scoorde de ploeg van trainer Anton Visscher op dit onderdeel een dikke onvoldoende.

In de 67ste minuut kwam Zalk terug tot 1-3. Simon van Halm kon zomaar vrij doorlopen en werkte doeltreffend af. In het restant verzuimde ’s-Heerenbroek om de wedstrijd te beslissen en kon Zalk niet doorbijten. In blessuretijd raakte Dekker namens de bezoekers nog de buitenkant van de paal.

’s-Heerenbroek-trainer Anton Visscher was onder de indruk van het eerste half uur van zijn ploeg, maar minder over het vervolg. “In het eerste half uur hebben we ze helemaal weggetikt en scoor je drie keer. Allemaal doelpunten met een voetbalachtergrond. Kaatsen en de bal in één keer doorspelen. Daarna zag je het wegzakken. Daar kan ik nog niet de vinger opleggen. Dan roep je het over jezelf af. Sander Pelgrom ging ineens voor zijn verdediging spelen. Toen was de organisatie weg. Dan zijn we ineens alles kwijt. Daar baal ik van.”

Zijn collega Gerrit Hamer was logischerwijze ontevreden over de start van zijn ploeg. “We maakten teveel fouten. Dat kost je de kop. Bij de derde goal raakt Simon (van Halm,red.) de bal kwijt. Hij koos voor de moeilijke oplossing en overschatte zichzelf. In de rust heb ik gezegd dat we zo niet verder konden gaan. Het vuurtje was een vlammetje. We hebben afgesproken om er vuur van te maken met meer druk naar voren. In de tweede helft was er wel het besef bij mijn spelers wat er moest gebeuren. Uiteindelijk hebben we zelfs meer kansen gecreëerd dan ’s-Heerenbroek, maar je verliest wel met 1-3. We waren niet scherp in de afronding. In de training gaat het wel goed. Dan moet je het tegen een ploeg als ’s-Heerenbroek ook laten zien. Zover zijn we nog niet.”