Afbeelding

Almere College VIA is SMART in het verkeer

· leestijd 1 minuut Algemeen

Kampen – In de laatste week van november vond er voor de leerlingen van klas 1 en 2 van het Almere College VIA een projectweek plaats, met als thema ‘Veiligheid in het verkeer’. Het doel van deze projectweek is om de leerlingen te informeren over en actief kennis te laten maken met verschillende onderwerpen die je in het verkeer kan tegenkomen.

Erg actueel is de hoeveelheid ‘smartphones’ die je tegenkomt in het verkeer. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat 75% van de jongeren een smartphone gebruikt tijdens het deelnemen aan het verkeer en 80% van de ongelukken worden veroorzaakt door afleiding. De leerlingen hebben middels een animatiefilm mogen ervaren welke gevolgen het gebruik van een smartphone in het verkeer met zich mee kan brengen.

Zo kregen de leerlingen op dinsdag en woensdag informatie over de eisen die gesteld worden aan fietsen in het verkeer. De fietsen werden gecheckt door de stadswacht en de leerlingen konden in tweetallen elkaars fiets repareren. Daarnaast werden er diverse voorlichtingen gegeven door de ANWB, de Brandweer en de Politie Kampen.

Daarnaast konden de leerlingen een behendigheidsparcours fietsen en zo de verkregen informatie in praktijk brengen. Dit gebeurde op het sportveld van het Almere College VIA.

De donderdag stond in het teken van de nu populaire ‘Mannequin Challenge’, maar dan met als thema ‘veiligheid in het verkeer’. De leerlingen kregen een voorbeeld te zien en mochten daarna zelf groepen maken en aan de slag. Er werd een spannend script bedacht en druk geknutseld aan de benodigde attributen. Ook konden de leerlingen bestaande attributen gebruiken, hiervoor heeft de brandweer een brandweerauto met diverse materialen beschikbaar gesteld.

Vervolgens mochten de leerlingen het script uitvoeren, opnemen en monteren. Het enthousiasme en de creativiteit van de leerlingen is duidelijk terug te zien in het eindresultaat.

Als afsluiting zijn op vrijdag de filmpjes in de klassen bekeken en door de leerlingen zelf beoordeeld. De mooiste filmpjes zijn te zien op de Facebookpagina van het Almere College VIA (https://www.facebook.com/almerevia). Wil je de gevolgen van een smartphone in het verkeer zelf ervaren? De link naar het animatiefilmpje is ook te vinden op onze facebookpagina.