Archieffoto van de bouw.
Archieffoto van de bouw. Nick de Vries

Parkeergarage Buitenhaven niet klaar voor Hanzedagen

· leestijd 1 minuut Algemeen

KAMPEN - De bouw van de parkeergarage aan de Buitenhaven loopt grote vertraging op. Hierdoor lukt het niet om de garage gereed te krijgen voor de Hanzedagen in 2017. Het heien veroorzaakt schade aan omliggende woningen. Hierdoor moet de gemeente over gaan op een alternatieve methode.

Begin december is gestart met de heiwerkzaamheden voor de parkeergarage Buitenhaven. Met trillingsmeters is gemonitord of de trillingswaarden niet boven de toegestane normering zouden uitkomen. De heiwerkzaamheden die binnen de grenswaarden uitgevoerd konden worden (verder richting de Oranjesingel) zijn nu afgerond. Het heien richting de woningen aan De Hagen is stopgezet omdat geconstateerd is dat bij verder heien mogelijk de grenswaarden overschreden zouden worden. Hierdoor is veel onrust ontstaan bij omwonenden.

Afgelopen maandag zijn omwonenden uitgenodigd voor een gesprek op het stadhuis. Tijdens het gesprek is afgesproken dat de timing en manier van het afronden van de heiwerkzaamheden in nauwe afstemming met hen zal plaatsvinden. Ook is toegezegd te komen tot een eenduidig schadeprotocol: voor omwonenden moet duidelijk zijn waar eventuele schade aan woningen door de werkzaamheden gemeld kan worden en hoe deze behandeld wordt.

Wethouder Geert Meijering: "Ik vind het belangrijk om de omwonenden zo goed mogelijk te betrekken bij de bouw van de nieuwe parkeergarage en dat zij ook gehoord worden".

Melden schade
Mogelijke schades kunnen met een korte omschrijving van de schade gemeld worden aan het college van B&W van de gemeente Kampen. De meldingen van schades zullen vervolgens door de tussenpersoon van de verzekeringsmaatschappij van de gemeente verder afgehandeld worden. De omwonenden worden hier per brief over geïnformeerd. Tot slot is afgesproken dat omwonenden ieder moment van de dag inzicht kunnen krijgen in de trillingsmetingen.

Vervolg heiwerkzaamheden
Inmiddels is geconstateerd dat het – mede gelet op de signalen van de bewoners en de mogelijke schade aan hun huizen – niet verantwoord is de resterende palen (ongeveer 33 van de 128) te heien. Daarom worden deze ingebracht door middel van een trillingsvrij paalsysteem. De huidige verwachting is dat de uitvoering hiervan niet eerder dan in week 6 van het nieuwe jaar gaat plaatsvinden.

Gevolgen planning
Dit heeft gevolgen voor zowel de planning als de kosten van het project. De gemeente doet er alles aan om de werkzaamheden naar voren te halen. Ook worden de financiële consequenties in beeld gebracht. Zodra hier meer over bekend is wordt hierover gecommuniceerd. Daarnaast is het na deze ontwikkelingen niet meer realistisch te verwachten dat de parkeergarage voor de Hanzedagen wordt opgeleverd. De gemeente doet er uiteraard alles aan om de inrichting rondom de garage zo ver als mogelijk gereed te hebben zodat het gebied toegankelijk en toonbaar is voor bewoners en bezoekers.

Informatie
Omwonenden en de raad zijn hierover per brief geïnformeerd. Daarnaast wordt actuele informatie over dit project geplaatst op de Facebookpagina: Nieuwbouw parkeergarage Buitenhaven.