Afbeelding

Mister M zoekt het hogerop

· leestijd 2 minuten Algemeen

Er gloort hoop. Menig kerkganger zal dat beamen. En naast de Adventstijd breekt er een hoopvolle tijd aan voor geheel Kampen en omstreken. Het peil van Kampen wordt omhoog gekrikt. Niet om het wassende water te weerstaan – daar wordt al aan gewerkt met nieuwe geulen en dijken. Nee, het intellect van Kampen wordt toekomst geboden. Zal het niveau van Kampen weer opbloeien?

Eerder dit jaar deed de Geert Grote Universiteit (GGU) haar intrede in Kampen. Na de zomervakantie start onze Pieter Zandt Scholengemeenschap (PZ) met een ”gymnasium nieuwe stijl”. De GGU heeft een sterk filosofisch karakter en in de gymnasiumopleiding van de PZ zal ook filosofie onderwezen worden, naast de oude talen Grieks en Latijn waarvan de waarde vaak wordt onderschat. Dit alles sluit niet aan op de Kamper bedrijvigheid van praktische handarbeid. Die lager geschoolde arbeid is ook waardevol maar Kampen mag wel weer eens meer intellectuele uitdaging bieden. De GGU is in Deventer weggegaan door een non-coöperatieve houding van het gemeentebestuur zoals Kampen in het verleden hogere opleidingen door haar vingers liet glippen richting Zwolle.

De laatste (theologische) universiteit, die Kampen nog heeft, dreigt nu ook te verdwijnen. De TUK kijkt verlekkerd naar steden als Utrecht waar een echt studentenklimaat heerst. Geen theologisch klimaat echter dus de TUK blijkt danig kortzichtig. Te meer gezien het advies om de nieuw op te richten Gereformeerde Theologische Universiteit te vestigen ”aan de rand of in het buitengebied van Utrecht”. Dat resulteert doorgaans in een slechte bereikbaarheid met het Openbaar Vervoer en een toename van filevorming. De N50 mag dan weliswaar worden verbreed (jaja, de kogel is door de kerk) maar zal zo weer volstromen. Dan is het met zijn allen op elkaar toch veiliger en gezelliger in de trein.

Het studentenklimaat is uit Kampen verdwenen door laksheid van de gemeente in het verleden. Het theologisch klimaat zouden sommige Kampenaren het liefst ook zien verdwijnen maar misschien kunnen zij beter verdwijnen naar steden waar ze 24/7 kunnen winkelen en andere driften uitleven. Dan ontstaat in Kampen meer ruimte om aan kwaliteit en intellect te werken. De arbeiders mogen ook blijven maar dan zou er wel een beter evenwicht ontstaan tussen Kamper bedrijvigheid in denken en doen. Een evenwicht dat helaas ontbreekt in beloning want slimmere mensen claimen recht op meer inkomen, een al zeer lang ingesleten misstand in de samenleving.

Misstanden roepen soms spanningen op maar die worden nu eerder opgeroepen door de eindtijd waarin we leven. Over de eindtijd volgens de Bijbel kun je van mening verschillen maar de eindtijd van het kalenderjaar staat onherroepelijk vast. In Brunnepe stijgen de spanningen daaromtrent. In de Westerkerk met het toeleven naar Kerst en de komst van de Messias. Rondom de Noorderkerk met het toeleven naar de tijd die volgt op Kerst oftewel de gedoogperiode voor carbidschieten. Dan vliegen de melkbusdeksels naar een hoger niveau. Moge dat de ambities van Kampen symboliseren.

Mister M

Contact: Krabbels@MrM.nl
Of (archief in eigen beheer):
http://www.Facebook.com/gekrabbel