Theaterdiva Ruth Jacott bezoekt Kampen

· leestijd 2 minuten Algemeen

KAMPEN - Ruth Jacott staat op woensdag 1 februari in de Stadsgehoorzaal in Kampen. Meer informatie en de complete speellijst is te vinden op www.ruthjacott.nl.

De organisatie vertelt: "Ze zingt en ze swingt. Ze is stoer en sterk. Ze is van gevoel en van glamour. Dus hoog tijd dat Ruth Jacott terugkeert op de plek waar ze tot bloei komt: het theaterpodium." In haar nieuwe show ‘RUTH’ trakteert de diva het publiek op haar grootste hits en recent Nederlandstalig werk. Ja, ze is in de vijftig. Nou en? “Hoe meer je hebt meegemaakt, hoe meer je te vertellen hebt", aldus Jacott.

Dankzij successen als ‘Vrede’ en ‘Leun op mij’ klinkt de stem van Ruth Jacott bij een groot publiek vertrouwd in de oren. Het duet ‘Blijf bij mij’ dat ze met Paul de Leeuw opnam, groeide uit tot een romantische klassieker. Voor haar bijdrage aan de Nederlandse muziek werd ze onderscheiden met de Gouden Harp. Toch is Ruth Jacott vooral een theaterdiva. Na hoofdrollen in musicals als ‘Cats’ en ‘Billie Holiday’ maakte ze dan ook personalityshows waarin ze op hoge hakken en in glitterjurken schitterde als een glamourlady.

Gympies

Maar die glamour zet ze uit als ze thuis aan de keukentafel op oude gympies vertelt over haar show. Pruttelende pannen, volle borden, kleurige gerechten. "Zo moet je mijn nieuwe programma ook zien: een kleurig geheel dat ik met mijn eigen saus op smaak breng." Met een frisse, vijfkoppige band serveert ze een menu van vertrouwde hits en verrassend nieuw repertoire. "In gedachten zie ik het publiek hier bij me rond de tafel zitten, waarbij ik de gastvrouw ben die het bezoek vermaakt. Met mijn liedjes en verhalen geef ik de zaal hoop en troost. Noem het maar voedsel voor hart en ziel, omdat ieder lied een filmpje is waaraan je je eigen leven kunt spiegelen. Heel bewust zing ik in deze show daarom ook alleen Nederlandstalige nummers. Want een tekst in je moerstaal kruipt direct bij je naar binnen."

Sportschool

De sportschool en haar trainingsschema waren haar bondgenoten in de aanloop naar de show. "Een goede conditie is een must als je op het podium energie wilt uitstralen. Daarom ben ik zwaar in training geweest. Maar denk niet dat ik daarmee wil camoufleren dat ik vijftig ben geweest, want ik heb geen moeite met mijn leeftijd. Sterker nog: ouder worden geeft me rust omdat ik nu een beetje weet hoe het leven in elkaar zit. Trouwens: vechten tegen de jaren heeft geen zin. Ik blijf liever met mezelf in balans. Dan word je veel mooier oud. Los daarvan is de strijd tegen het lijf een heerlijk onderwerp om op het toneel de spot mee te drijven. Net als gedoe met mannen."

Kracht

In haar show pakt ze uit met stijlvolle kleding, ontworpen door Monique Collignon, dynamische dans en overtuigende muziek. Maar tussendoor houdt ze met persoonlijke ontboezemingen vast aan een intieme sfeer. "In dat kleine, knusse zit de kracht. Daarmee komt het publiek letterlijk en figuurlijk dicht bij me. Precies zoals in mijn keuken."