Wim Diender voor twee leegstaande woningen van de Vijverhof.
Wim Diender voor twee leegstaande woningen van de Vijverhof. Tennekes

Tweede Kamer in debat over onnodig leegstaande zorgwoningen

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Nick de Vries)

KAMPEN - De Kamper PvdA-fractie heeft contact gezocht met partijleden uit de Tweede Kamer naar aanleiding van het artikel in de Brug van 10 januari over leegstaande zorgwoningen. In het artikel bepleit Kampenaar Wim Diender dat de regelgeving van Den Haag leidt tot onnodige leegstand. Tweede Kamerlid Albert de Vries laat weten dat hij binnen enkele weken in een debat het probleem opnieuw aan de orde stelt.

In het artikel in De Brug vertelt Diender dat zorgwoningen onnodig leegstaan doordat een wet van de overheid voorschrijft dat huren afhankelijk is van een inkomensgrens. Mensen met lage inkomens, komen alleen voor laagste categorie huurwoningen in aanmerking. Zelfs als ze de duurdere huurwoningen kunnen betalen. Hierbij wordt enkel naar inkomen gekeken. Iemand zonder inkomen, bijvoorbeeld een ondernemer zonder pensioen komt niet in aanmerking voor deze woningen, al heeft hij een miljoen op de bank. Hierdoor blijven woningen leegstaan. Te weinig zorgbehoevenden komen boven de inkomensgrens uit. Zomaar de huren verlagen mogen de zorginstellingen ook niet, want ook hierbij zijn zij gebonden aan landelijke regelgeving.

Gaat u iets doen?

De Kamper PvdA-fractie mailde het stuk uit De Brug naar partijgenoot Albert de Vries uit de Tweede Kamer en vroeg of hij iets kon doen om de regels van minister Blok te veranderen. "Gaat u, onze partij, hier iets aan doen? Men in Kampen, wil dat graag weten. Ik kreeg deze vraag van diverse kanten, naar aanleiding van het artikel dat onlangs in een plaatselijke kranteneditie heeft gestaan."

De Vries laat weten dat het een bekend probleem is, waarvoor hij samen met collega Ronnes van het CDA al tot twee keer toe aandacht gevraagd heeft via een motie. De minister wilde de motie echter niet uitvoeren. "Wij hebben met de minister afgesproken dat wij hem voorbeelden zullen geven van waar zijn starre houding tot problemen leidt. Ik zal deze er aan toevoegen. Binnen enkele weken hebben we een debat en stellen we het opnieuw aan de orde."

Maatwerkhuur

De Vries liet ook weten dat hij in principe voorstander is van passend toewijzen, omdat het corporaties dwingt rekening te houden met de draagkracht van een huishouden. Het volgens hem positieve effect van die maatregel is dat vele corporaties huren verlagen.

"Voor mensen met een zorgindicatie, willen wij dat de minister corporaties verplicht een maatwerkhuur te berekenen voor geclusterde en of aangepaste woningen aan mensen met alge inkomens en zorgindicatie. Voor mensen met vermogen vinden wij dat ook zij bij een laag inkomen toegang zouden moeten krijgen tot duurdere corporatiewoningen."

De Kamper fractie van de PvdA laat weten dat mensen die tegen het probleem aanlopen dit kenbaar kunnen maken aan de partij via Martien Evers via martienevers@home.nl. Hij zal de berichten namens de PvdA doorsturen aan De Vries, zodat hij de verhalen kan bundelen. "Om de starre minister Blok eindelijk te trachten te overtuigen dat hier iets aan gedaan moet gaan worden."

Zwolle
Evelyne Cauberg Urologie
(C) 2024 FotoPersBuro Frans Paalman Zwolle
Isala: 'Samenwerking in de regio heeft de blaaskankerzorg krachtiger gemaakt' Partnerbijdrages 17 uur geleden
Afbeelding
Isala: Laagdrempelig contact tussen zorgverlener en patiënt Partnerbijdrages 19 uur geleden
Dudok Quartet Amsterdam
Kampen in teken van muziekfestival 'Dudok Muziekdagen' Algemeen 9 mei, 15:21