Afbeelding
Aangeleverd.

Scratchkoor Aart Mateboer in de lift

· leestijd 2 minuten Cultuur

KAMPEN - Het aantal aanmeldingen voor het scratchkoor van Aart Mateboer groeit snel. Binnen enkele dagen verwacht ‘de tenor van Kampen’ de honderdste koorzanger of –zangeres te mogen registreren. "Het scratchkoor zit qua animo flink in de lift", aldus de organisatie.

Vorig jaar waren er uiteindelijk ruim 150 inschrijvingen voor het scratchkoor en nu, met nog ruim 4 maanden te gaan voor het weer zover is, zijn het er al bijna honderd. Scratch Kampen vindt dit jaar plaats op zaterdag 24 juni 2017, als vanouds in de Burgwalkerk aan de Burgwal 59. Het is weer de ambitie om er met een zo groot mogelijk koor een volmaakte en onvergetelijke dag van te maken. "Met een beetje oefening kan iedereen, met of zonder klassieke koorervaring, gewoon meedoen. Wie wil meezingen kan zich inschrijven via www.scratchkampen.nl. Op deze website staat ook een overzicht van de gratis oefensessies die Mateboer steevast organiseert. Deelnemers aan het scratchkoor en amateurzangers die nog twijfelen of ze het niveau wel aankunnen, mogen daar vrijwillig aan meedoen."

Amateurs en professionals

Tijdens een scratch komen koorzangers vanuit het hele land bijeen om een dag lang de mooiste klassieke muziek in te studeren en in de avond een feestelijke uitvoering te geven. De Scratch Kampen onderscheidt zich qua artistieke kwaliteit nadrukkelijk van scratches elders in Nederland, door het grote professionele orkest en het optreden met beroepssolisten. Juist door de intensieve samenwerking met professionals uit de muziekwereld raken de amateurzangers van het Scratchkoor geïnspireerd en gemotiveerd. Concertgangers tonen zich volgens de organisatie doorgaans verrast door het hoge niveau dat de amateurzangers in Kampen steevast ten gehore brengen.

Mozart

Op het repertoire van Scratch Kampen staan deze keer het Ave Verum Corpus van Mozart, Cantique de Jean Racine (Fauré), het Magnificat in B van Durante, de 7 Kruiswoorden van Franck en het Requiem van Mozart. Het orkest, inmiddels al ruim veertig muzikanten groot, zal het scratchkoor weer professioneel en op indrukwekkende wijze ondersteunen. De vrouwelijke solisten zijn sopraan Manon Bergstra en Maite Cathérine de Wit (mezzo-sopraan), twee veelbelovende, pas-afgestudeerde zangeressen. Ago Verdonschot (bas) en tenor Aart Mateboer vullen de mannenstemmen in. Verdonschot is vooral bekend vanwege zijn dirigentschap van een aantal gerenommeerde (opera-)koren. Aart Mateboer zal ook optreden als dirigent.

De Scratch Kampen is als altijd gericht op de combinatie van kwaliteit, leren en gezelligheid. "De kosten voor deelname aan de Scratch bedragen 27,50 euro, weinig geld dus voor een dag lang geweldige muziek maken. Het zaterdagprogramma begint om 10.00 uur. De repetities eindigen om 17.00 uur waarna er een gezamenlijk diner is bij Chinees restaurant Happy Garden in de Oudestraat in Kampen. Om 19.30 uur begint het Concert voor het hooggeëerd publiek."

Kaarten zijn te reserveren via www.scratchkampen.nl. Als opwarmertje kunnen zangliefhebbers en deelnemers elkaar vast ontmoeten op de facebookpagina: www.facebook.com/ScratchKampen. Hier zijn ook links naar het nodige oefenmateriaal te vinden en er zijn diverse video’s te zien van Scratch Kampen in 2016.