Afbeelding

Verdachte verkrachting moet op zitting verschijnen

Algemeen

ZWOLLE/KAMPEN (JPZ) – De 33-jarige asielzoeker die verdacht wordt van een poging doodslag op en de verkrachting van een jonge vrouw in Kampen moet in april verplicht zijn strafzaak bijwonen. Dat besliste de rechtbank in Zwolle donderdag.

Samuel T. zit vast sinds september vorig jaar. Een verdachte kan afstand doen van het recht zijn of haar strafzaak bij te wonen, maar in dit geval wordt een zogeheten 'bevel medebrenging' gevorderd. De rechters willen met T. kunnen praten over wat er in de nacht van 4 september in Kampen is gebeurd. Hij zou een meisje van haar fiets getrapt hebben en poogde haar te verdrinken in een water langs de Flevoweg. Ook zou hij het meisje verkracht hebben. Verder werd het slachtoffer beroofd van haar mobiele telefoon, een bankpas en een identiteitskaart. T. was donderdag niet aanwezig bij de pro formazitting in zijn zaak. Daarin werd duidelijk dat het strafrechtelijk onderzoek inmiddels is afgerond. Wel moet zijn persoonlijkheidsonderzoek nog afgerond worden.

T. woonde ten tijde van het gebeuren in het asielzoekerscentrum in Dronten. Voor de behandeling van de zaak volgende maand heeft de rechtbank een halve dag uitgetrokken.