Afbeelding

Bouke Peterson fotografeert reflecties van Kampen in het water

· leestijd 1 minuut Cultuur

Vooruitlopend op de Internationale Hanzedagen in juni, is de tentoonstelling Reflecties te zien met foto’s van Bouke Peterson. Het water verbindt het origineel aan het spiegelbeeld, maar wel met de fantasie van Bouke. In 2013 en 2015 werd hij met zijn foto’s van reflecties en stillevens genomineerd voor de Kunstprijs Kampen.

Waterloop in het centrum van Kampen. Tussen Burgwal en Vloeddijk. De schoonheid van de reflecties van de woonhuizen die aan weerszijden staan, ontgaat hem niet. Telkens als hij er voorbij fietst, glijdt zijn blik vluchtig over het water. Het permanent zoeken naar mooie beelden. Hoe langer hij in het water kijkt, hoe meer hij ziet. Het eindeloos pulserende ritme van rimpelingen, het grillige spel tussen wind en stroming, oefent een onweerstaanbare aantrekkingskracht op hem uit. Wanneer zijn blik iets tegenkomt dat hem bevalt, wordt het beeld voor eeuwig gevangen met zijn camera. Soms in een duizendste van een seconde. De vervormde werkelijkheid van de weerspiegelingen prikkelt zijn fantasie.


Bouke Peterson is beeldend kunstenaar en fotograaf in hart en nieren. Aan de kunstacademie volgde hij de docentenopleiding Tekenen en Kunstgeschiedenis in combinatie met de autonome richting Schilderen. Na de academie volgde hij de studie Kunstgeschiedenis en Archeologie aan de VU in Amsterdam. Naast het maken van schilderijen schoolde hij zich in grafische vormgeving.

In ’t Huys der Kunsten worden de gevangen momenten van Bouke Peterson gedeeld tijdens de tentoonstelling Reflecties. Vertrouwde locaties in Kampen, door de rimpeling van de Kamper waterloop, tot abstracte beelden vervormd. De opening is op zaterdag 8 april om 15:00 uur aan de Voorstraat 20 te Kampen. De tentoonstelling is daarna iedere zaterdag tussen 13:00 en 17:00 uur of op afspraak, gratis toegankelijk tot en met 5 augustus. Tijdens de Internationale Hanzedagen ook geopend op 16, 17 en 18 juni. www.huysderkunsten.nl