Afbeelding
Gerard Meijeringh

Veel waardering voor Jan Marskamp

· leestijd 2 minuten Sport

(door Gerard Meijeringh)

WILSUM – Jan Marskamp heeft vrijdagavond tijdens een receptie in de kantine van VV Wilsum afscheid genomen als voorzitter van de voetbalclub. Marskamp was maar liefst veertig jaar actief als bestuurslid en oogstte enorm veel waardering.

Wethouder Gerrit Jan Veldhoen was onder de indruk van de vrijwilligers-CV van Marskamp. “Je bent veertig jaar bestuurslid geweest, waarvan 34 jaar als voorzitter. Indrukwekkend. Heel bijzonder”, aldus Veldhoen. “Wilsum, hou ‘m in ere.”

Geen bestuurslid kan het zo lang volhouden zonder de steun van het thuisfront. Daar werd tijdens de receptie wel even de nadruk opgelegd. Marskamp haakte hier ook nog even op in. “Heel vaak heeft het voetbal op de eerste plaats gestaan. Maar ik beloof dat ik het nu anders ga invullen", sprak hij tot zijn vrouw. .

Heel speciaal voor Marskamp was de aanwezigheidvan zijn 87-jarige moeder. Zij was voor het eerst bij het voetbal aanwezig en dat gaf de receptie een speciaal tintje. In zijn afscheidsspeech legde Marskamp even de nadruk op de vrijwilligers. Veel clubs hebben steeds meer moeite om voldoende vrijwilligers te vinden. “Maar bij ons gaat dat op een uitstekende manier. Maar het is wel belangrijk om mensen bij de club te betrekken en te houden.” Ook de grotere afstand tussen de KNVB en de verenigingen kwam nog even ter sprake. “Er wordt nu teveel centraal geregeld. De clubs hebben te weinig invloed. Dat is een punt van zorg.” Marskamp besloot zijn toespraak met een bedankje naar de mensen uit Wilsum. “De voetbalvereniging en Wilsum horen bij elkaar. Verschillende mensen, die geen lid zijn van de vereniging, hebben belangeloos veel energie gestoken in het realiseren van onze nieuwe accommodatie.”

Vervolgens kreeg de nieuwe preses van Wilsum, Gerdinand Fix, de voorzittershamer uit handen van Marskamp. Fix: ”Toen ik werd gevraagd als voorzitter, had ik wel even bedenktijd nodig. ‘Hoe moet ik iemand vervangen die veertig bestuurslid is geweest en 34 jaar voorzitter’? Ik ben zelf niet eens veertig jaar.Maar Fix had niet veel tijd nodig om zijn jawoord te geven. "Wilsum is een prachtige vereniging met enthousiaste vrijwilligers en een mooie accommodatie. Ik ga de uitdaging aan.”

Fix zat al eerder in het bestuur van VV Wilsum. “Ik zat negen jaar met jou in het bestuur. Ik heb veel van je geleerd”, sprak Fix tot Marskamp. De nieuwe voorzitter wil op dezelfde voet verder gaan. “Ik wil niet zozeer iets veranderen, maar ik heb wel ambitie. Mijn gezonde ambitie is om met hetzelfde aantal elftallen door te gaan en financieel gezond te zijn als vereniging. Daarom moeten we actief zijn als vereniging.” Ook heeft Fix een sportieve ambitie. “Sportief gaat het de laatste jaren wat minder met het eerste. Met de jeugd die eraan komt, samen met een paar jongens van buitenaf, moeten we over een aantal jaren weer meedoen om de prijzen. Dat brengt zoveel energie in de club. ’s-Heerenbroek en Zalk, maak je borst maar nat.”

Afbeelding
Afbeelding