DOS VERLIEST IN PUTTEN

KAMPEN - De korfballers van KV DOS Kampen hebben ook in Putten geen kans gezien om de wedstrijd te winnen. De ploeg van Jan Wiegers verloor verdiend van De Meeuwen met 23-18.

De focus bij DOS ligt niet direct bij de laatste competitiewedstrijden. De kans is immers bijzonder klein dat DOS nog rechtstreeks degradatie kan ontlopen. Alles lijkt te wijzen op een beslissingsduel tegen Merwede uit Sliedrecht, waarbij dan één van beide ploegen zich zal handhaven. Die wedstrijd wordt voor DOS de belangrijkste van het seizoen. Mede daarom liet Wiegers afgelopen zaterdag een wat gehavend team aan de start verschijnen: “Je neemt nu geen risico’s meer met spelers. Een kleine blessure is geen reden om niet te spelen, maar we willen wel voorkomen dat zo’n blessure een beletsel gaat worden om mee te doen in het beslissingsduel.”

DOS trad daarom aan zonder Camiel van Keulen, Iris van Bruggen en Patrick van de Rozenberg. Omdat de laatste tijdens de warming-up afhaakte, moest Wiegers een beroep doen op Wesley Doorn, die er al een wedstrijd in het tweede had opzitten. Doorn deed het keurig en werd op zijn beurt in de rust vervangen door de eveneens keurig spelende Remco Pennekamp.

DOS speelde bij vlagen goed, maar was niet constant genoeg in het afronden van de kansen, om De Meeuwen echt op de pijnbank te leggen. Bij de thuisclub speelt oud-league-speler Bart Nieuwenweg een belangrijke rol. Met vakgenoot Tom van ’t Goor nam hij het leeuwendeel van de treffers van de thuisclub voor zijn rekening. Ondanks soms grote druk van hun verdedigende tegenstanders André Beens en Matthijs Bastiaan, waren ze samen goed voor veertien treffers. Het was een doorslaggevende factor in de wedstrijd.

Vanaf 2-2 nam De Meeuwen het heft in handen. Via 5-2 liep het uit naar een maximale voorsprong bij 10-4. Nog voor rust kwam DOS wat dichterbij: 12-8. In de tweede helft scoorde DOS snel twee keer, 12-10, en werd het weer een wedstrijd. Meeuwen had even moeite om haar schutters te vinden, mede dankzij sterk storend werk van Esther Hamberg. Toch lukte het DOS niet om de belangrijke aansluitingstreffer te scoren. Iedere keer als de Kampenaren weer tot twee doelpunten verschil terugkwamen, was het De Meeuwen die daarna als eerste scoorde.

In de slotfase, bij 19-15 viel de concentratie bij DOS wat weg en kon De Meeuwen opnieuw uitlopen naar een voorsprong van acht doelpunten. De inhaalrace van DOS stokte bij 23-18. Bij die stand floot de prima leidende scheidsrechter Mantel voor de laatste keer.

Zaterdag speelt DOS haar laatste reguliere competitiewedstrijd en ontvangt ze in Kampen kampioen Sporting Delta. Weet DOS die wedstrijd te winnen en verliest Bep in Eindhoven bij Rust Roest, dan volt er eerst nog een confrontatie tussen DOS en BEP. Maar bij de geelzwarten gaat men uit van een beslissingswedstrijd, een week later tegen Merwede. “En dan moeten we laten zien wat we al weken op de training laten zien,” gaf Wiegers na afloop aan, “en dat is vertrouwen in ons schot en werklust. Over werklust heb ik het hele seizoen nog niet te klagen gehad, maar we mogen in de wedstrijd wel eens wat meer kansen gaan afmaken. Dat verdient deze ploeg echt wel.”

Doelpunten DOS: Matthijs Bastiaan 5x, Esther Hamberg en Linda van Keulen 3x, André Beens en Daniël Lewerissa 2x, Chermène Toebast, Wesley Doorn en Nynke Links 1x