Afbeelding

Dag van de Bouw start met heien eerste paal inlaat Reevediep

· leestijd 1 minuut Algemeen

KAMPEN – Gedeputeerde Bert Boerman van de provincie Overijssel heeft afgelopen weekend de eerste paal geslagen voor de bouw van het inlaatwerk van het Reevediep. Dit was tevens het startschot voor de Dag van de Bouw in Overijssel. In Kampen kwamen ruim 1.000 bezoekers kijken bij het grootste waterbouwproject in de provincie Overijssel.

Bezoekers van de Dag van de Bouw konden letterlijk een kijkje “achter de dijken” nemen van het Reevediep. Ze mochten afdalen en rondlopen in de betonnen bak van de recreatieschutsluis. Ook kon men de brug Nieuwendijk beklimmen, met een prachtig uitzicht op het bouwterrein van het Reevediep. Ook waren er volop mogelijkheden om het materieel (kranen, vrachtwagens en dumpers) van dichtbij te bekijken en foto’s te maken.

Bouw inlaatwerk

Onder toeziend oog van Robert ter Hoek van Bouwend Nederland, wethouder Gerrit-Jan Veldhoen van de gemeente Kampen en directeur Martin Hoenderkamp van Rijkswaterstaat, heeft gedeputeerde Bert Boerman van de provincie Overijssel de eerste paal geslagen voor de inlaat van het Reevediep. De komende drie weken worden in totaal vierhonderd palen in de bodem aangebracht, die dienen als fundering voor het inlaatwerk. De inlaat wordt een brug van ongeveer driehonderd meter, die de afvoer van hoogwater op de IJssel via het Reevediep mogelijk maakt. De huidige Kamperstraatweg komt in de toekomst via een nieuwe route over de recreatieschutsluis en de inlaat te liggen. De oude dijk met Kamperstraatweg wordt in de toekomst afgebroken. Ongeveer eens per vijf jaar komt het gehele Reevediep, tussen de noordelijke en de zuidelijke dijk, blank te staan. Bij de inlaat wordt ook een zogenoemde migratiegeul aangelegd, voor het transport van vissen en zaden tussen de

IJssel en het Reevediep

Het project Ruimte voor de Rivier IJsseldelta, met als opdrachtgevers Rijkswaterstaat en de provincie Overijssel, bestaat uit twee maatregelen om de waterveiligheid in de regio Kampen-Zwolle voor de middellange termijn te borgen: zomerbedverlaging Beneden-IJssel, waarbij inmiddels de rivier over een lengte van 7,5 kilometer tussen de Molenbrug en de Eilandbrug is verdiept. En: de aanleg van de hoogwatergeul het Reevediep, een nieuwe 7 kilometer lange zijtak van de IJssel, richting het Drontermeer. Naast het verbeteren van de waterveiligheid wordt ook een bijdrage geleverd aan de ruimtelijke kwaliteit. In vijf uiterwaarden worden de natuurwaarden versterkt. De gebiedsontwikkeling IJsseldelta-Zuid, waarvan het Reevediep onderdeel is, combineert het realiseren van de waterveiligheid met de aanleg van zo’n 350 hectare nieuwe deltanatuur, nieuwe wandel-, struin- en fietspaden, een vaargeul voor de recreatievaart en ruimte voor een nieuwe woonwijk voor Kampen op een klimaatdijk. Het project Ruimte voor de Rivier IJsseldelta wordt in 2022 afgerond.