Afbeelding

Onderscheiding voor vrouw die je niet stopt als het om ouderen gaat

· leestijd 1 minuut Algemeen

KAMPEN – “U bent zeer geliefd mevrouw Anneese.” Burgemeester Bort Koelewijn zegt het met gevoel voor understatement. De kantine van korfbalvereniging DOS zit namelijk niet voor niets stampvol. Met familie, vrienden en heel veel ouderen. Haar ouderen. Het is vanwege haar inzet voor senioren dat Brigitte Anneese maandag is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Hun aanwezigheid zegt Brigitte Anneese misschien nog wel meer dan de Koninklijke Onderscheiding zelf, hoe mooi ook. Hoe verdiend ook. De Kamperse mag haar 25-jarig jubileum vieren als vrijwilliger bij Stichting Welzijn Senioren Kampen. Ze organiseert tal van activiteiten voor ouderen in de stad en coördineert de inloopkantine voor senioren. Sinds 1999 is Brigitte samen met man Fred toezichthouder van het seniorencomplex Havenoord.

Muis

Ze staat daar dag en nacht klaar voor de bewoners en dat kan heel letterlijk worden opgevat. Koelewijn heeft de lachers op zijn hand als hij een anekdote vertelt over iemand die ’s nachts bij huize Anneese aanbelde vanwege een muis in de woning. Die muis was natuurlijk nog banger dan diegene zelf en zou zich niet meer laten zien. Meer serieus refereerde Koelewijn aan het belang van sociaal betrokken vrouwen als Brigitte Anneese in een maatschappij waarin steeds meer mensen zich eenzaam voelen. Volgens de burgemeester geldt dat voor een groot percentage van de bevolking. Van de ouderen zou zelfs zo’n 20 procent zich al gelukkig mogen prijzen met een enkel contactmoment in de week.

Met alles wat Brigitte Anneese doet en organiseert voor de senioren zorgt zij voor heel veel van dat soort gezellige momenten. Manlief Fred vindt de onderscheiding dan ook zeer verdiend. “Ze zet zich serieus wel 24 uur per week in als vrijwilliger en dat belangeloos”, aldus Anneese. Lachend: “Ik moest zelf ook een brief schrijven met een motivatie waarom Brigitte een onderscheiding verdient. Daarin vraag ik mij onder meer af of ze nog wel tijd heeft voor mij.” Betrokken bij de organisatie moest Fred Anneese de onderscheiding maanden lang verzwijgen. En dan was er nog de dag zelf waarbij het zaak was om Brigitte Anneese tot het moment daar was buiten de deur te houden. Fred Anneese probeerde dat onder het mom van ‘er wordt vergadert in de kantine’. Daar had ze alleen geen boodschap aan, want ze moest alles in gereedheid brengen voor de senioren. Uiteindelijk lukte het iemand anders in het complot de jubilaris nog even op een zijspoor te zetten. Brigitte Anneese zelf was totaal overrompeld door het eerbetoon. “Ik weet niet zo goed wat ik moet zeggen. Bedankt allemaal.”