Afbeelding

‘Langs de IJssel tussen Kampen en Zwolle’ – Tekeningen van Hans Meerman

Cultuur

ZWOLLE – In het kader van de Internationale Hanzedagen is er in de Kloostergang bij Waanders in de Broeren van woensdag 14 juni tot en met zaterdag 26 augustus een expositie met tekeningen van Hans Meerman. De expositie draagt de titel ‘Langs de IJssel tussen Kampen en Zwolle’.

Twee jaar geleden ontdekte Meerman het specifieke karakter van het IJssellandschap tussen Kampen en Zwolle. Sindsdien heeft hij aan beide zijden van de rivier vele uren tekenend doorgebracht. De uiterwaarden bij Zalk, waar in 1926 een dijkdoorbaak plaats vond, zijn voor hem een inspirerende plek en veel van zijn tekeningen zijn daar dan ook ontstaan.

De intensieve observatie van het IJssellandschap tussen Kampen en Zwolle heeft geresulteerd in een omvangrijke serie tekeningen, die de schoonheid van het traditionele Hollandse rivierlandschap laat zien.

Het werk van Hans Meerman bestaat uit krachtige grafiettekeningen met veel ruimtelijkheid. Hij vertaalt de kleuren van het landschap naar de vele grijstonen van het grafiet. Soms worden lijnen spaarzaam over het papier verdeeld. In andere tekeningen is er sprake van stevige arceringen en grote licht-donkercontrasten.

Veel tekeningen zijn geografisch inmiddels moeilijk te duiden. In het kader van het project Ruimte voor de Rivier IJsseldelta heeft Rijkswaterstaat boompartijen en struiken in de uiterwaarden gerooid. Er zijn geulen gegraven en plassen aangelegd. Een goede kijker zal de plekken waar Hans Meerman heeft zitten tekenen echter terug kunnen vinden.