Archieffoto van voor het verwijderen vande oude plekken.
Archieffoto van voor het verwijderen vande oude plekken. Nick de Vries.

GGD: geen gezondheidsrisico’s voor omwonenden tijdens heien parkeergarage Buitenhaven

· leestijd 1 minuut Algemeen

KAMPEN - Omwonenden hebben geen gezondheidsrisico’s gelopen door blootstelling aan gevaarlijke stoffen tijdens de heiwerkzaamheden aan de parkeergarage in december vorig jaar. Dat concludeert de GGD op basis van onderzoek dat zij op verzoek van de gemeente uitvoerde. Aanleiding voor het onderzoek vormden vragen en zorgen van een aantal omwonenden over mogelijke blootstelling aan gevaarlijke stoffen tijdens de heiwerkzaamheden. Omwonenden zijn inmiddels per brief geïnformeerd over de ontwikkelingen.

De GGD geeft wel aan dat het mogelijk is dat omwonenden geurhinder hebben ervaren, vanwege de lage geurdrempel van bepaalde stoffen. Ook bij het vervolg van de werkzaamheden verwacht de GGD geen risico’s voor omwonenden. Voordat de werkzaamheden worden hervat, wordt er een bewonersavond georganiseerd. Dan zal ook de GGD aanwezig zijn om haar bevindingen toe te lichten.

Stand van zaken werkzaamheden parkeergarage

Berichten in de media over zieke heiwerkers waren begin dit jaar aanleiding voor de inspectie SZW om de werkzaamheden aan de parkeergarage Buitenhaven stil te leggen en een onderzoek te starten. Het werk lag toen al stil vanwege te hoge trillingswaarden richtingen woningen aan De Hagen. Om de bouwstop op te kunnen heffen, vraagt de inspectie SZW om een nieuw uitvoeringsplan waarin een veilige werkmethode voor het vervolg staat beschreven. De gemeente en aannemer werken hier op dit moment samen aan, zodat het werk in het belang van de omwonenden en alle andere betrokkenen, zo spoedig mogelijk veilig en verantwoord kan worden voortgezet. Hierin wordt ook de keuze voor het paalsysteem van de nog resterende palen meegenomen.