Afbeelding

Kunst vult de Dr. Schaepmanschool

· leestijd 1 minuut Algemeen

KAMPEN - De Dr. Schaepmanschool was de afgelopen weken gevuld met kunst. Iedere groep verdiepte zich in een kunstenaar en kreeg opdrachten die met het thema te maken hadden.

Een woordvoerder van de school vertelt: "Hoe prikkel je de fantasie van kinderen? Natuurlijk door de buitenlucht, de natuur, boeken maar ook tal van kunstenaars zijn een bron van inspiratie. Ze nemen je mee naar een andere wereld en versterken je verbeeldingskracht. Piet Mondriaan, Andy Warhol, Picasso, Matisse en diverse andere grootmeesters brachten 3 juli een bezoek aan de Dr. Schaepmanschool. Ze toonden hun beroemde werken en lieten de leerlingen zien dat in iedereen een ware kunstenaar schuilt."

De woordvoerder gaat verder: "Als het gaat om kunst, dan is er geen goed of fout. Je maakt je eigen keuzes en mag trots zijn op wat jij mooi vindt en maakt. Ieder kind is uniek en heeft creatieve talenten. Die kun je ontwikkelen en stimuleren. Zo startte de Dr. Schaepmanschool haar kunstprojectweken. Bij de opening van het kunstproject wilde directrice Marleen Aalberts graag haar eigen kunstwerk maken. Maar waar moest ze nu beginnen en hoe kreeg ze het vertrouwen om iets te maken wat helemaal van haarzelf was? Grootmeesters uit verschillende kunststromingen, waaronder Kandiski, Picasso en Keith Haring, brachten haar inspiratie en overtuigden haar het gewoon te doen."

Drie weken lang vormde kunst de basis van vele activiteiten voor klein en groot op de Dr. Schaepmanschool. Groep 6 werkte net zoals de kunstenaar Peter Smith. Zij maakten van gevonden afval uit de natuur ‘nieuwe’ kunst. Keith Haring was de kunstenaar van groep 4. De omtrekken van hun eigen lichaam werden levendig en vrolijk ingekleurd tot prachtige zelfportretten. De allerkleinsten van groep 1 maakten allemaal hun eigen Mondriaan met geometrische figuren. Zelfs de zandtaart in de zandbak werd een kunstobject.

De laatste maanden legde het team van de Dr. Schaepmanschool de laatste hand aan een nieuwe koers met een duidelijke horizon: 'een droomschool voor kinderen én ouders'. "Een intensief traject ging hieraan vooraf. Van bestuur tot leraren en van kinderen tot ouders, iedereen werd er bij betrokken. Nu staat die nieuwe koers op papier. Tijdens de laatste schooldag wordt dat gevierd met de nodige onthullingen."

Voor wie het bijzondere kunstwerk van directrice Marleen wil zien en alle andere fantasierijke tentoonstellingen van de kinderen, dan kan dat tijdens de laatste schooldag op vrijdag 21 juli vanaf 11.30 uur. "Een dag die ongetwijfeld een inspirerende vakantie inluidt."