Afbeelding

Bovenkerk in zomer decor van romantische orgelserie

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Niek Teune)
KAMPEN – Liefhebbers van romantische orgelmuziek zijn blij dat de orgelserie op dinsdagavond weer begonnen is. De komende vijf weken zullen er vanaf 20.00 uur nog vijf organisten achter het Hinsz-orgel van de Bovenkerk plaatsnemen om een prachtig programma te verzorgen. Het is de insteek van de organisatie, bestaand uit organisten Marco den Toom en André van Vliet, om de serie nog jarenlang te organiseren. De eerste twee avonden van dit seizoen waren in ieder geval veelbelovend.

Kampen is al langer bekend met de orgelserie op de donderdagavonden in de zomerperiode. Desondanks bereikten geluiden Den Toom en Van Vliet dat er een bepaalde muzikale kleur ontbrak. Den Toom vergelijkt het met de basiskleuren. ‘’Laten we zeggen dat de serie van de donderdagavond de kleuren rood en blauw in zich heeft. Geel daarentegen komt nauwelijks aan bod. De behoefte was er in Kampen om ook organisten te horen die iets met de muzikale smaak of muzikale aanpak van Klaas Jan Mulder of Willem Hendrik Zwart te maken hebben. Dat is toch een andere wereld dan de klassieke. Niet beter of slechter, maar anders."

Vorig jaar lukte het Den Toom en Van Vliet om samen een serie op touw te zetten, waarin verschillende organisten een avond verzorgden. ‘’We hadden een op zichzelf staand muzikaal programma, een eenzijdige serie. Maar als aanvulling op dat wat er al was, vormde het samen een heel mooi geheel. Het Hinsz-orgel heeft zoveel aantrekkingskracht dat er prima twee series naast elkaar kunnen bestaan zonder dat het elkaar bijt’’, zegt Den Toom. Het was toen de insteek om van de zomerserie op dinsdagavond een jaarlijks terugkerend fenomeen te maken. ‘’Het was een groot succes, dus er waren geen redenen om het dit jaar niet meer te doen’’, aldus Den Toom.

Romantische muziek
Er werden organisten gezocht die vooral met romantische muziek iets hebben. Qua interpretatie, speelwijze en programmering hebben de mannen iets gemeen. ‘’Zoals Willem Hendrik Zwart zei: ‘spelen met het hart naar Jeruzalem’. Dat is wat deze organisten stuk voor stuk doen. Helaas kan ik zelf niet meespelen in deze serie, maar met Herman en André van Vliet hebben we al twee prachtige avonden gehad. Met Gerwin van der Plaats, (25 juli), Evert van de Veen (1 augustus), Vincent de Vries (8 augustus), Gert van Hoef (15 augustus) en Minne Veldman (22 augustus) staat ons nog veel moois te wachten’’, zegt Den Toom.

Van der Plaats is blij met een dergelijke orgelserie in Kampen. ‘’Het is een toegankelijke serie, die ook voor minder geschoolde luisteraars goed te volgen is. Ik vind het een geweldig initiatief. Je wilt graag een concert in de Bovenkerk geven. Bovendien voel ik mij in deze serie thuis, ik hoop met mijn orgelspel op dinsdagavond 25 juli mijn steentje bij te dragen aan het succes ervan.’’ Den Toom is blij met de deelname van de Kamper musicus. ‘’Gerwin is muzikaal gezien een geweldige ambassadeur in Kampen. Hij is inwoner van de stad en heeft er een bepaalde verbintenis mee.’’

Reformatiejaar
Van der Plaats verzorgt een toegankelijk programma, waarin koraalmuziek een grote rol speelt. ‘’Ik speel in het kader van het reformatiejaar ‘Een vaste burcht’ van Feike Asma, maar ook wat koraalwerk van Jan Zwart, de vader van Willem Hendrik Zwart. Ook variatiewerk van Händel zal te horen zijn. Er is een poging gedaan om het programma een bepaalde lijn te geven. Het is een repertoire voor jong en oud’’, zegt Van der Plaats. ‘’De een houdt van koraalmuziek en de ander van traditionele orgelliteratuur. Bij mij komen al die groepen aan hun trekken. Bij Herman van Vliet zaten op 11 juli heel veel jongeren. Ik hoop dat zowel jongeren als ouderen de resterende concerten van de orgelserie op dinsdagavond massaal zullen blijven bezoeken.’’

De Bovenkerk is op de concertavonden om 19.30 uur geopend, waarna om 20.00 uur het programma zal beginnen. De entree bedraagt 10 euro per persoon, kinderen tot 12 jaar mogen gratis naar binnen. Na afloop van de concerten is er de mogelijkheid om een kopje koffie of thee te drinken tegen een kleine vergoeding.

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.