Afbeelding
Stichting Stadsherstel Kampen

D66 en GroenLinks willen inlichtingen over villa Boven Havenstraat

· leestijd 1 minuut Algemeen

KAMPEN - "Is de gemeente Kampen nou écht zo gebonden aan projectontwikkelaar Mateboer, die de villa aan Boven Havenstraat 14 wil slopen en herbouwen? Kan wethouder Veldhoen niet gewoon doen wat de raad hem heeft opgedragen en zorgen dat de boel rap wordt gerestaureerd? Waarom verkopen we de villa niet simpelweg aan de hoogste bieder met restauratie in 2018 als randvoorwaarde?" Dat vragen D66 en GroenLinks zich af.

Beide partijen vinden dat de wethouder niet langer een mistgordijn moet optrekken rondom de Boven Havenstraat. De partijen eisen nu eindelijk heldere antwoorden. De gemeenteraadsfracties hebben daartoe deze week een verzoek om inlichtingen neergelegd bij het college van Burgemeester & Wethouders van de gemeente Kampen.

“Als GroenLinks en D66 in de gemeenteraad vroegen of we niet beter de villa aan de Boven Havenstraat via openbare verkoop beschikbaar moesten stellen voor restauratie, stelde wethouder Veldhoen steeds dat we ‘in de geest van de overeenkomst’ niet zomaar afkonden van de verbintenis. Wat dat precies voor geest was, dat heeft hij nooit kunnen duiden. Het is de hoogste tijd dat de mysteries van de Boven Havenstraat worden opgelost”, zegt D66-raadslid Pascal Jacobs. “Het spook van Mateboer en Veldhoen waart er rond, maar je hoort ze nooit timmeren.”

“Dit zet al jarenlang een rem op de ontwikkeling van het gebied Boven Havenstraat en op de restauratie van de villa in het bijzonder”, vult Nieke Jansen van GroenLinks aan. “En dan, als een duveltje uit een doosje, blijkt opeens dat ze koersen op sloop. Het is hoog tijd dat die mistige sluier rond de villa Boven Havenstraat optrekt. We willen klip en klaar weten of het mogelijk is om de villa te behouden, snel wind- en waterdicht te maken en uiterlijk in 2018 te beginnen met restauratie.”

Het verzoek om inlichtingen is gebaseerd op artikel 169 derde lid van de Gemeentewet en nader uitgewerkt in artikel 44 van het Reglement van orde van de gemeenteraad van Kampen. Het verzoek om inlichtingen wordt weinig ingezet in de Kamper raadspraktijk, maar is een belangrijk raadsinstrument. Het college moet de raad schriftelijk inlichtingen verschaffen die door één of meer leden zijn gevraagd. Dit is een belangrijk recht van individuele raadsleden. Vervolgens vormen de vragen en de antwoorden een agendapunt bij de eerstvolgende raad. Het verzoek van de beide fracties aan het presidium is de gestelde vragen en de beantwoording door het college in de eerste reguliere raadsvergadering van 28 september 2017 te behandelen.