Afbeelding

Bier- en wijnfestival is ontdekkingsreis met eigen smaakpapillen als kompas

· leestijd 3 minuten Algemeen

KAMPEN – Het stadspark van Kampen is op zaterdag 9 september de plek waar je je kunt onderdompelen in de wereld van bijzondere wijnen en speciaal bier. Nou ja figuurlijk dan. De organisatoren David Lemstra en William ten Hove benadrukken dat het alles behalve een zuippartij wordt.

Wat dan wel? Een proeverij waarbij je een glaasje neemt van dat exclusieve wijntje dat je anders misschien niet zo gauw had geprobeerd. Of een biertje proeft waarvan je het bestaan nog niet kende. Twaalf standhouders laten het publiek tijdens het gratis toegankelijke evenement (je betaalt pas als je gaat proeven) kennismaken met bier en wijn zoals ze die nog niet kenden.

‘Early adepter’

Dat wil volgens Lemstra zeggen dat zowel de ‘early adepter’, die al met meerdere bieren heeft geëxperimenteerd en zijn smaak kent, als hij die nog voor die ontdekkingsreis staat een heel nieuwe ervaring krijgt. De sfeer moet daar eveneens aan bijdragen. Ten Hove: Het stadspark is een prachtige locatie. Helemaal als het mooi weer is. De nadruk ligt op genieten en ontspannen met vrienden en familie. Een soort van idylle.”

Het weer is alles bepalend weet ook Lemstra. “Vaak is het wel mooi weer in september. Een bijkomend voordeel is dat die dag tevens Open Monumentendag wordt gehouden. In ’t Ukien is een platenbeurs. Ik stel mij zo voor dat een bezoeker van de Broederpoort zo even doorloopt naar ons. ’t Ukien is ook dichtbij.”

De heren rekenen op ongeveer driehonderd man. Afgaande op de reacties via sociale media op het event zou dat er zeker in moeten zitten. “Omdat we dus niet aan kaartverkoop doen is het niet goed in te schatten”, zegt Lemstra. De bezoekers zullen verspreid komen tussen 15.00 en 22.00 uur is de verwachting. Hoewel beide ondernemers – Lemstra horecaman en bierbrouwer en Ten Hove wijnman – hopen op veel aanloop, hoeft het wat hen betreft niet massaal te worden. Ten Hove: “Dat is helemaal niet de bedoeling. Juist als het wat intiemer blijft, komt dat de sfeer ten goede.

Het is voor het eerst dat er een bier- en wijnfestival in de open lucht in Kampen wordt gehouden. In andere steden is het fenomeen al erg populair weet Lemstra. “Wij vonden dat Kampen nu aan de beurt was. Overigens, om een misverstand uit de weg te ruimen: Het is niet zo dat wij dit festival hebben bedacht omdat het Kamper Kadefestival dit jaar niet doorgaat. We wilden dit sowieso al doen.”

De standhouders laten het publiek niet alleen proeven. Ze vertellen er tevens een goed verhaal bij. Bier brouwen en wijn maken is niet moeilijk. Het goed doen wel. Het proces, de ingrediënten en de mogelijke combinaties die je kunt toepassen, maakt dat er over bier en wijn veel valt te vertellen. “Er zijn naar schatting tussen de acht- en tienduizend druivensoorten”, weet Ten Hove die na 9 september begint met verkoop en import van wijn en het verzorgen van proeverijen. “Dan heb ik het nog niet over de eindeloze variaties die daar mee mogelijk zijn.”

Behalve een verhaal over wijn en hoe je het maakt, is het festival aldus Ten Hove vooral bedoeld om de bezoeker te begeleiden in zijn wijnkeus. “Waar ik vanaf wil is het idee dat jij een bepaald type wijnmerk-drinker zou zijn. Natuurlijk heeft iedereen zijn of haar voorkeur. Maar bij wijn draait het uiteindelijk om genieten op het juiste moment met de juiste mensen. Ik geloof dan ook dat elke gelegenheid en moment zijn eigen wijn heeft. Is de wijn bedoeld voor een avondje film kijken, of wil je een wijn kopen voor bij het avondeten met vrienden.”

Smaak is daarnaast uiterst subjectief. Wat de een lekker vindt, kan de ander wel als ‘niet te drinken’ bestempelen. Subjectief wil dan weer niet zeggen dat je er onder het mom van ‘ieder zijn meug’ geen oordeel over mag hebben. Lemstra is selectief in wat hij als goede en minder goede bieren kwalificeert. “De speciaalbieren zijn enorm in opkomst en dat is mooi. Anderzijds vind ik dat sommige brouwers doorslaan. Die komen met de meest vreemde combinaties om maar boven het maaiveld uit te komen. Ook op een manier waarvan ik denk: ‘wat je nu doet kan helemaal niet qua smaak’.” Zelf heeft Lemstra brouwerij De Wereld. Het eerste biertje dat hij samenstelde was een zwaar blond biertje. “Mijn ervaring als horecaman is dat in elk geval onze bezoekers daar van houden. Ik heb er overigens wel eigen ingrediënten aan toegevoegd.” Dat geldt ook voor het Princesse bier dat hij maakte. Het recept daarvan voert terug op een oude biersoort. De drank heeft nu eenmaal een lange geschiedenis. Wel heeft het ene land een rijkere cultuur dan het andere. In vergelijking tot onze ooster- en zuiderburen heeft Nederland relatief weinig bierstijlen. Duitsland met zijn tradities en ook regionale bieren is voor Lemstra een mooi voorbeeld. Maar mocht het bier- en wijnfestival van Kampen op zaterdag 9 september een succes worden, dan heeft de eigen regio er allicht een nieuwe traditie bij.