Afbeelding

De lat ligt hoog bij jubilerend Kloek Pallets

· leestijd 2 minuten Algemeen

KAMPEN – De pallets staan zo hoog opgestapeld dat het lijkt of je naar de skyline van New York in hout zit te kijken. Directeur Wout Kloek is er de man niet naar om met zijn hoofd in de wolken te lopen. Nuchter en hard werkend als altijd constateert hij alleen wel dat voor hem een droom is uitgekomen. Kloek Pallets bestaat 25 jaar en speelt in de Eredivisie van pallets een rol van betekenis.

Het bedrijf levert op jaarbasis circa 3,3 miljoen pallets uit. Gebruikt en gerepareerd en nieuw. Twee palletlijnen vormen de levensader van het bedrijf dat zo’n 45 man personeel telt. Het zijn de werknemers die Wout Kloek graag een keer in het zonnetje willen zetten ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum. “Het had van mij niet gehoeven die aandacht, maar van de andere kant waardeer ik het enorm dat ze dit doen. Wil je dat er in zetten?”, vraagt Kloek. Staat genoteerd.

Ooit begon Kloek in loondienst bij de KZIJ. Daar repareerde en sorteerde hij pallets. Kloek is altijd een man geweest van doen en verder gaan als het even tegenzit. Mindere dagen daargelaten geniet hij van zijn vak. “Dat is een absolute voorwaarde om te slagen”, weet de ondernemer. Verantwoordelijk voor 45 man personeel is zijn leven veranderd. En toch ook weer niet. “Het liefst trek ik de overall aan en loop ik een paar uur mee op de werkvloer.”

Vandaag de dag valt het nog niet mee om nieuw personeel te vinden dat er net zo over denkt. “Met de opkomst van computers zitten sommige mensen liever op kantoor.” Niet dat daar iets mis mee is, aldus Kloek. Ook zijn bedrijf geeft goede kantoormensen en als het om automatisering gaat, is het bedrijf zelfs al vrij ver. Het neemt niet weg dat Kloek het ‘met je handen werken’ eveneens een heel ‘gezonde manier’ vindt om de kost mee te verdienen.

Kloek is een van de grotere palletbedrijven. “We worden eigenlijk gedwongen om groot te zijn”, stelt Kloek. Er is veel concurrentie en daar tegenop boksen gaat makkelijker als je niet klein bent. Daarnaast zijn er veel strenge regels waaraan je moet kunnen voldoen. De consument moet kunnen vertrouwen op een sterk en goed product. Op de werkvloer zelf speelt veiligheid een al even belangrijke rol. De goede naam en de grootte van Kloek maakt dat het bedrijf ook grote, gerenommeerde bedrijven als klant heeft. Grote jongens uit de chemiewereld, distributiebedrijven, Defensie en ga zo maar door. “Wij bedienen de hele markt van goed tot topkwaliteit en in alle verschillende prijsklassen.”

Graag laat Kloek nog even het bedrijf zien. Binnen wordt door een groep hard gewerkt. Buiten is het iets rustiger. Een heftruckchauffeur is druk in de weer. Kloek zelf raapt wat rotzooi van de grond. Hij hecht kennelijk ook erg aan orde en netheid. Dat verlangt hij eveneens van zijn mensen. Ze zijn gek met hem. In oktober zit er een feestje aan te komen. Kloek zelf hoort het voor het eerst. “Ikzelf heb mij nog niet beziggehouden met het jubileum. Ik ga er wel van genieten als het zo ver is.”