Afbeelding
Aangeleverd

Uitbreiding rioolwaterzuivering Kampen

· leestijd 1 minuut Algemeen

KAMPEN - De rioolwaterzuivering aan de Oslokade 2 moet uitgebreid worden. Dat is noodzakelijk omdat de installatie volbelast is. Verdere toename van bewoners en industrie in Kampen en IJsselmuiden is reden van de uitbreiding om aan de gestelde eisen voor lozing van het gezuiverde water in de IJssel te blijven voldoen. Het Waterschap Drents Overijsselse Delta wordt gevraagd voor de uitbreiding een krediet beschikbaar te stellen.

De belangrijkste onderdelen van de werkzaamheden zijn de bouw van een nieuwe slibbuffer en een nieuw beluchtingscircuit en het slopen van de bestaande gistingstoren. Alle werkzaamheden vinden binnen de huidige locatie plaats.

Na de uitbreiding is de zuiveringscapaciteit van de installatie verhoogd van 81.500 naar 98.000 vervuilingseenheden (ve). 1 ve staat voor de vervuilingswaarde van het afvalwater dat gemiddeld door 1 persoon per etmaal wordt geloosd.

Duurzaam
Naast de uitbreiding van de installatie voert het waterschap ook een maatregel uit om energie te besparen. Dit gaat om de vervanging van 3 blowers (installaties om zuurstof in te blazen voor het zuiveringsproces) voor moderne energiezuinige installaties. Dit levert een jaarlijkse besparing op van 12.000 euro.

Kosten en planning
Om de uitbreiding te kunnen realiseren is een krediet nodig van 8,35 miljoen euro. De planning is dat de werkzaamheden in oktober 2017 van start gaan in december 2018 zijn afgerond.

Verwerken zuiveringsslib
Bij het zuiveren van afvalwater komt slib vrij. Tot voor kort werd dit slib vergist op de rioolwaterzuivering Kampen. Binnenkort vindt de slibvergisting niet meer in Kampen plaats maar op de nieuwe installatie op de rioolwaterzuivering Zwolle die medio 2018 in bedrijf gaat.