Afbeelding
pixabay

Vijf lezingen rond 500 jaar reformatie

· leestijd 1 minuut Algemeen

KAMPEN - Vijfhonderd jaar geleden vond onder de naam 'reformatie' een omwenteling plaats die haar weerga niet kende. Hoewel de directe aanleiding van kerkelijke aard was, veroorzaakte dit een verandering van de hele samenleving, zowel geestelijk als economisch en politiek.

Historische vereniging 'Jan van Arkel' heeft vijf lezingen georganiseerd, waarin de reformatie wordt belicht vanuit diverse (kerk)historische perspectieven.

De eerste lezing wordt op dinsdag 3 oktober gehouden in de Johan van Mulckenzaal van de Stadskazerne. Aanvang 20.00 uur. Emeritus predikant dr. Henk de Jong spreekt dan over "De Moderne Devotie als vernieuwingsbeweging in de IJsseldelta". Aandacht zal worden besteed aan Windesheim, Zwolle (Agnietenberg), Deventer en Kampen. De spreker was van 1990 tot 2015 predikant van de Hervormde gemeente te Windesheim en promoveerde te Utrecht op de zinnebeeldige theologie van Joh. d'Outrein.

Overige lezingen

Dinsdag 10 oktober om 20.00 uur in de Johan van Mulckenzaal van de Stadskazerne.
Dr. Erik de Boer (hoogleraar kerkgeschiedenis theologische universiteit Broederweg): "Lucifer en Luther in één en dezelfde". Hoe Luthers boodschap in kampen kwam.

Dinsdag 17 oktober om 20.00 uur in de Gouden Zaal van het Stedelijk Museum Kampen.
Drs. Theo van Mierlo (historicus en medewerker van het Kamper stedelijk museum): "Roomse 'upsmuk' versus reformatorische soberheid". Kamper kerken en kapellen en de reformatie.

Dinsdag 24 oktober om 20.00 uur in de Johan van Mulckenzaal van de Stadskazerne.
Dr. Frank van der Pol (emeritus hoogleraar kerkgeschiedenis te Kampen): "Kampen, een zich breed -oriënterende gereformeerde stad".

Dinsdag 7 november om 20.00 uur in kerkgebouw Evangelisch Lutherse gemeente (Burgwal).
Dr. Sabine Hiebsch (bijzonder hoogleraar geschiedenis van het Lutheranisme in Nederland): "Lutherse kerk in Kampen na de Reformatie".

De lezingen zijn gratis toegankelijk.