SANYO DIGITAL CAMERA
SANYO DIGITAL CAMERA nl.freeimages.nl

Huizen Apeldoornsestraat wachten grote beurt

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Huib Strengers)

KAMPEN – De duplexwoningen in de Apeldoornsestraat 59 tot en met 77 wacht een grote onderhoudsbeurt van hun woning. Op een goed bezochte informatieavond zijn de bewoners door de medewerkers Herman van Otterlo en Paulien van den Berg van DeltaWonen voorgelicht. Het gaat niet alleen om onderhoud zoals in de wet is gesteld en wat in de zoveel jaar verplicht uitgevoerd dient te worden. Er vindt ook woningverbetering plaats. Een en ander gaat gepaard met een huurverhoging van rond de dertig euro.

Volgens Herman van Otterlo zijn het mooie woningen die in 1951 zijn gebouwd en onderhoud en verbetering behoeven. Op dit moment zijn drie door DeltaWonen aangeschreven aannemers uit Zwolle, Kampen en Rijssen op pad om te kijken wat er in de woningen moet gebeuren. Eén van de drie krijgt de opdracht. Er is een hele lijst van ingrepen om de woningen te verbeteren. Zo komt er nieuw dakbeschot met isolatie. Alle pannen gaan er af en worden vervangen door nieuwe. Niet nadat er een in de wet verplicht onderzoek heeft plaatsgevonden over mogelijke aanwezige flora en fauna onder de huidige pannen. De dakkapellen worden vervangen. Dat leidde bij de aanwezige bewoners tot de vraag of ze ook wat groter konden worden gemaakt. Dat wordt meegenomen in de afweging die gemaakt gaat worden. Paulien van den Berg benadrukte dat de bewoners de regie in handen hebben.

Andere werkzaamheden die worden verricht zijn het stabiliseren van de houten vloeren in de woningen, er komt isolatie in de spouwmuren, de kozijnen worden vervangen en voorzien van dubbel glas. In de woningen die nog door middel van een gaskachel worden verwarmd komt centrale verwarming. Eén van de bewoners vond dat helemaal niet nodig: “Mijn tapijt is precies afgemeten aan de aanwezige kachel. Wat moet ik doen als er een CV voor in de plaats komt?” Haar weerstand had echter geen effect. De kachels zijn een risico voor koolmonoxidevergiftiging en de veiligheid van de bewoners staat voorop. De keukens en badkamers worden vernieuwd, de stalen gasleidingen worden vervangen door koperen leidingen.

De werkzaamheden vangen aan na de bouwvakvakantie van 2018. Per woning zijn gemiddeld 15 werkdagen nodig om alles uit te voeren. Er is geen financiële tegemoetkoming voor de overlast en de voorzieningen die de bewoners in hun woningen moeten treffen voor meubilair en dergelijk. “Als er hulp nodig is dan regelen we dat”, aldus Paulien van den Berg, die nog eens benadrukte dat DeltaWonen maatwerk wil bieden voor de klanten. Bij teveel lawaai voor de bewoners en als ze het even niet meer zien zitten is voorzien in een ‘rustwoning’ waar ze even kunnen bijkomen.