Afbeelding

''Sabotage 5 December 1943 ''

· leestijd 3 minuten Algemeen

'' Sabotage 5 december 1943 ''

Dhr.Reinders , wonend aan Sablonairekade , zit ook al jaren in het Sinterklaasvak . De eerste keer dat hij als Sinterklaas door een juichende kindermassa op het van Heutszplein werd verwelkomd was in 1933. De aankomst van Sint Nicolaas per boot is ieder jaar weer opnieuw een evenement ; zeer waarschijnlijk zal echter zijn plaatst dit jaar (1953) door een ander worden ingenomen .

,,Het was in 1943’’ , aldus (meester) Reinders , dat we van de toenmalige burgemeester Sandberg bevel kregen om met de boot aan te leggen voor zijn huis aan de IJsselkade. We zouden dan , alvorens naar de Gehoorzaal te gaan , eerst een bezoek moeten brengen aan een aantal kinderen van N.B.B.-ers , die in zijn huis wachtten op de komst van Sinterklaas.

Kapper Bruins , die mij altijd aankleedt , kwam met de boodschap , dat het Sinterklaaspak niet was aangekomen en ook nergens was te vinden. Op het van Heutszplein stonden de goede Nederlandse kinderen te wachten , maar wie er kwam … geen Sinterklaas . Burgemeester Sandberg begon op te spelen dat het niet mooi weer was . Dit is sabotage van de bovenste plan , schreeuwde hij op een bepaald moment .

Het pak moet er komen ! En als het niet spoedig komt , geef ik de zaak in handen van de Sicherheitsdienst , en dan hoor U wel meer van ! Ook Boesveld werd erbij gehaald en erop uitgestuurd om aan een Sinterklaaspak te komen . Hij zette bij Berks emaille fabriek de boel op stelten , racede daarna naar het Stadsziekenhuis , waar hij ook behoorlijk te keer moet zijn gegaan .Maar het resultaat was nihil !!!

Dhr. Reinders bleef onder dit alle heel kalm en hij vroeg onderwijzeressen en onderwijzers met de kinderen maar vast naar de Gehoorzaal te gaan . Vervolgens belde hij de heer Jan Koopmans op. Die had een Sinterklaaspak en in minimum van tijd werd dit pak naar de Stadsgehoorzaal gebracht .En zo stapte dan Sinterklaas toch de zaal met honderden wachtende kinderen binnen . Echter niet , dan nadat erbij de zijingang van de zaal nog een incident met Boesveld had plaats gehad . Deze was nl. nog steeds in de veronderstelling , dat er in heel Kampen geen Sinterklaaspak was te vinden .

Zoals u ziet Boesveld, is het toch nog gelukt een pak te krijgen . Is je maar geraden ook , Reinders , anders had je zo door naar Vucht gegaan . Had namelijk de Sicherheitsdienst in Assen al gewaarschuwd ….. want dit is puur chantage !

Kwam de Sint dan niet naar de burgemeester met zijn wachtende N.S.B. kinderen , de burgemeester met zijn vrouw en kinderen kwamen wél naar de Stadsgehoorzaal . En daar kon de heer Reinders zich dan ook best mee vereniging . Want voor deze keer was Jonkheer Sandberg’s stopwoord ,, wat heb ik een macht ‘’ eens niet opgegaan . Een gewone Sinterklaas was hem deze keer dan ook te slim af geweest .

Waarom het Sinterklaaspak niet op tijd arriveerde , tast na vijf jaar schoolmeester Reinders nog in het duister .Maar niettemin is het een aardige herinnering aan de roerige jaren tijdens de bezetting . Jarenlang lang heeft de heer Reinders nagenoeg alleen het feest georganiseerd .En dat is geen kleinigheid. Door minder prettige omstandigheden zal hij dit jaar (1953) zeer waarschijnlijk geen Sinterklaas meer zijn . Aan de ene kant vindt hij dat jammer , want het is prachtig en dankbaar werk . Maar aan de andere kant echter , zit er een berg werk in aan de voorbereiding vast die je soms weken van te voren al in beslag nemen ; en die ieder vrij uurtje van het toch al druk bezette leventje van een onderwijzer opeisen . En een rustige Sint-Nicolaasviering in eigen kring is ook veel waard !

Zo zijn we dan aan het einde gekomen van onze speurtocht naar Kamper Sinterklazen . U ziet , het leven van een goede heilige gaat niet over rozen , maar vaak via te beklimmen winkeltrapjes en daden van ,,sabotage’’ .

Het was echter een gezellige bezigheid met hen te praten .We hebben ons dan ook voorgenomen volgend jaar de Zwarte Pieten te gaan opzoeken .Want ook die zullen ongetwijfeld heel wat te vertellen hebben . Maar één ding moet u ons redactie beloven : Deze verhaaltjes niet aan uw kleine kinderen voor te lezen of vertellen . Het zou jammer zijn , het vertrouwen in Sinterklaas hiermee aan het wankelen gebracht . Maar dat u zelf zo verstandig zult zijn , wie zou daar aan twijfelen .

NB :

Reinders was als meester verbonden aan school B (Vloeddijk)

Boesveld was tijdens bezetting gevreesd politiecommissaris .

In 1953 werd Sinterklaas vervangen door schoolmeester Henk Kattenberg . (school aan Engelenbergstraat)

Bron/Auteur Onbekend .

Met dank aan v.m. bode stadhuis , Johan van de Weerd, voor beschikbaar stellen van krantenknipsel.

Geplaatst door redactie facebook-pagina Kampen in ’t Verleden .