Afbeelding

Oudejaarsfeest IJsselmuiden volgens vertrouwde receptuur met nieuwe band

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Christiaan Schutte)

IJSSELMUIDEN – Lachende gezichten, toostende mensen en een feestband die het publiek alvast klaarstoomt voor het nieuwe jaar. De receptuur van het Oudejaarsfeest in IJsselmuiden is net zo vertrouwd als die van een schaal oliebollen. De ingrediënten zijn hooguit licht gewijzigd. Zo heet de band deze keer geen Neverich – de befaamde formatie is gestopt – maar Kaliber.

De organisatoren Mikel Nieuwenhuis en Harold Otten zijn blij met de nieuwe feestband Kaliber die zijn naam volgens de heren eer aan doet. Dat zit ‘em overigens niet in het aantal decibellen, dat keurig binnen de marges blijft, maar in de algehele entourage. Het feest op Oudejaarsdag duurt van 15.00 tot 23.00 uur en wordt voor de tweede keer op het Bolwerk (oude terrein Buitenwacht) gehouden. “Onze ervaring vorig jaar op deze locatie was uitstekend. Over de hele dag hebben we circa 800 man in de tent gehad. Dat is uiteraard een schatting, want de entree is gratis en dat maakt dat je het exacte aantal niet weet.”

Otten vult aan: “Het feest vorig jaar is vlekkeloos verlopen. Van verschillende kanten hebben we complimenten ontvangen. Van feestvierders, maar ook van omwonenden en horecamensen uit de Kamper binnenstad die een kijkje kwamen nemen.”

Het was vanwege dit succes dat de organisatie weer een vergunning heeft gekregen. De wens voor een nachtfeest werd weliswaar niet gehonoreerd, anderzijds zijn de heren erg blij met de hulp van de gemeente. “Dit jaar valt Oudejaarsdag op een zondag en dan is het de vraag of je een vergunning krijgt. Ons is gevraagd of we wilden uitwijken naar de zaterdag. Dat was voor ons echter geen optie. Een oudejaarsfeest houd je op Oudejaarsdag. Punt. We zijn niettemin heel blij dat het Kamper college van B en W en niet in de laatste plaats burgemeester Bort Koelewijn ons ter wille is.”

Sympathie voor Koelewijn

Koelewijn kan sowieso rekenen op de sympathie van de jongemannen. Een burgemeester met een melkbus in de kleuren van de politie op zijn werkkamer doet het goed vinden ze. “Hij is vorig jaar even wezen kijken”, herinnert Otten zich. Omgekeerd biedt het feest de gemeente ook een voordeel. Veel feestgangers komen voor de gezelligheid naar de tent en dergelijke feesten kunnen er toe bijdragen dat er elders geen overlast ontstaat, zoals dat in het verleden wel eens het geval was.

De hoop op een nachtfeest is overigens nog niet vervlogen bij de heren. Dat wil zeggen wat komende edities betreft. Onder omwonenden wordt in de periode na het feest een enquête verspreid met de vraag of ze geluidsoverlast hebben ervaren. Indien het antwoord nee is, luidt een aansluitende vraag of het feest dan een volgende keer in de nachturen zou kunnen, licht Nieuwenhuis toe. “Dat zou natuurlijk heel mooi zijn.”

Kaliber en een DJ

Maar goed, eerst maar eens de ‘2017 31-12 editie’ afwachten. Behalve Kaliber is er een DJ die zijn opwachting maakt. Binnenin de tent kan je een drankje drinken en ook zijn er snacks verkrijgbaar. Afgaande op de vorige feesten zal het publiek bestaan uit een leuke mix tussen jong en wat ouder, kinderen, jongeren en gezinnen. Het feest verbindt IJsselmuiden, zo is de gedachte van Nieuwenhuis en Otten.

Ze zijn al sinds februari bezig met de voorbereidingen en over sponsoren heeft de organisatie zeker niet te klagen. Corné van den Hondel en Ron van Dijk zijn binnen de organisatie van het feest hoofdverantwoordelijk voor deze tak van sport. “Veel lokale bedrijven steunen ons en dat geeft het feest nog een extra IJsselmuider tintje”, meent Nieuwenhuis. Een ander aspect is veiligheid en ook daar is de nodige tijd en aandacht aan besteed. Na maanden van voorbereiding zal op de laatste dag van het jaar het feest zelf de finale zijn. Met muziek, vrienden, bekenden en sfeer. Heel veel sfeer.

Nieuwenhuis tot besluit: “Omdat het feest ditmaal op zondag is, hebben we niet een heel uitgesproken verwachting van hoeveel mensen er komen. Van de andere kant is het feest met ons komen meevieren leuker dan thuis blijven zitten.” Otten op zijn beurt hoopt dat er, net als vorig jaar, feestvierders komen uit de hele gemeente. “Niet alleen IJsselmuidernaren, maar ook mensen uit Kampen, Grafhorst en andere kernen zijn weer van harte welkom. Dit feest is voor iedereen.” Zie voor meer informatie de Facebookpagina van Stichting Oud en Nieuw IJsselmuiden.