Afbeelding
Christiaan Schutte

Keukentafelidee mondt uit in kerstdiner tussen de dieren

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Christiaan Schutte)

KAMPEN – De vriendinnen Esther van der Stoel, Ineke Smits en Emy Los bedachten aan de keukentafel het idee om een kerstdiner te organiseren voor alleenstaanden. ‘Zou het niet leuk zijn om een 3-gangendiner te verzorgen met kinderboerderij Cantecleer als levende stal?’, was de gedachte. Zo geschiedde. Beheerder Hanjo IJkhout van Cantecleer reageerde meteen enthousiast.

Het diner vindt overigens niet plaats tijdens Kerst zelf, maar een paar dagen eerder op 22 december. Vanaf 16.00 uur zijn de disgenoten welkom om te genieten van een stamppotbuffet, met soep vooraf en een ijsje als dessert. Cateringbedrijf De Feestmeesters, supermarkt Coop en Groenrijk Hattem verlenen belangeloos hun medewerking. “Inmiddels hebben zo’n tien mensen zich aangemeld”, vertelt Van der Stoel. Er is plaats voor ongeveer twintig tafelgasten en wie dat wil kan zich opgeven via esther@vanderstoel.com of door te bellen met 06 – 28 22 77 00.

Los: “Dit diner organiseren we voor mensen ouder dan vijftig die alleen zijn. Wij vinden dat niemand met Kerst alleen zou moeten zijn.” De dames spreken met opzet niet van ‘eenzame mensen’. Niet alleen omdat op het onderwerp, aldus Smits, ‘een taboe rust’, maar ook omdat alleen zijn niet per definitie inhoudt dat je geen mensen om je heen hebt. “Vaak is het niet eens zozeer dat deze mensen niet ergens anders kunnen aanschuiven, maar dat ze een ander niet tot last willen zijn.”

Alleen zijn

Heel veel mensen zijn wel eens alleen en het is dus helemaal niet raar. Zeggen dat je alleen bent, doen we dan weer niet snel. Van der Stoel noemt een buitenlandse vrouw die zij eens te gast had als voorbeeld. Ze woonde in Nederland, was gescheiden en haar kinderen waren inmiddels weer naar het land van herkomst verhuisd. Die dingen gebeuren. De dame in kwestie was even op zichzelf aangewezen en wilde zichzelf niet opdringen aan een ander met de feestdagen.

Behalve dit voorbeeld bestaat natuurlijk ook het stereotype beeld van de oudere vrouw wiens kinderen ver weg wonen. En dat van de man in het bejaardenhuis die geen kinderen heeft. Deze groep is moeilijker te bereiken weet Los. “Je bereikt hen niet met een berichtje op Facebook omdat ze daar niet op zitten.”

Het kan voor wie al een tijd in een isolement leeft best eng zijn om weer onder de mensen te komen. Weet dan dat deze groep tafelgenoten bestaat uit alleenstaanden. Je kunt jezelf aanmelden maar je kunt dat tevens doen als familie of vriend. De aanwezigheid van dieren die je kunt bekijken, aaien en waarover IJkhout een korte inleiding houdt, breekt al snel het ijs. “Het is een heel veilige en prettige omgeving”, verzekert Smits die het een prachtige locatie vindt. Ze beseft dat alleen zijn geen probleem is dat louter speelt met Kerst, maar zegt ze lachend: “Daar is een oplossing voor. In januari begin ik mijn bedrijf ‘Mee op Stap’ waar je als oudere iemand kunnen inhuren voor een gezellige periode of bijvoorbeeld een bezoek aan de stad waar je geboren bent.” 2018 begint voor haar dus goed.