Afbeelding
Foto: Tennekes.

Burgemeester vraagt bezoekers NS naar veiligheidsgevoel op station Kampen Zuid

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Nick de Vries)
KAMPEN - Burgemeester Bort Koelewijn heeft gister gebruikers van het station Kampen Zuid gevraagd hoe veilig zij zich op het station voelen. Hij deed dit naar aanleiding van een motie van het CDA die opriep tot een onderzoek naar mogelijk cameratoezicht op het station. De burgemeester zei toen toe zelf ook een onderzoek te gaan doen naar het veiligheidsgevoel op het station.

Dankzij de overtuigingskracht van de burgmeester deden dinsdag behoorlijk wat mensen mee aan het onderzoek. Zij moesten een vragenlijst invullen over het veiligheidsgevoel in en rondom het station. Sommige mensen gaven aan dat er meer verlichting rondom het station en de fietspaden gewenst was. Ook vond een aantal dat cameratoezicht inderdaad wenselijk was. De rommelige fietsenhokken kwamen ter sprake en er waren gebruikers die aangaven dat het station wat hen betreft niet onveilig was.

Motie cameratoezicht
Het onderzoek is een reactie op een motie die op 14 november raadsbreed werd aangenomen tijdens de begrotingsvergadering. Het CDA, de SGP en de VVD dienden een motie in omdat volgens de partijen veel mensen zich onveilig voelen rond het station. Cameratoezicht kan daar wat hen betreft verandering in brengen. Met de motie werd aan het college van burgemeester en wethouders opdracht gegeven om te onderzoeken of cameratoezicht een reële optie is.

Volgens Janine de Kleine van de CDA-fractie ervaren veel bewoners de omgeving rond Station Kampen Zuid als sociaal onveilig. “We blijven hierover signalen ontvangen. Het gaat dan bijvoorbeeld om diefstal en opvallende ontmoetingen op het p en r terrein. Het station ligt afgelegen en vlak aan een ontsluitingsweg.”

Burgemeester Bort Koelewijn gaf destijds aan dat hij geen bezwaar heeft tegen een onderzoeken naar de kosten van cameratoezicht, maar dat wat hem betreft er met de veiligheid rond het station niets mis is. “De cijfers geven niet aan dat er maatregelen getroffen moeten worden. Wellicht zou het gevoel van onveiligheid te rechtvaardigen zijn als we letten op diefstallen in voorgaande jaren, maar dit jaar was het miniem, zelfs minder dan andere wijken.”

Bovendien benadrukte Koelewijn dat de kosten van cameratoezicht hoog zijn. Zo’n 50.000 euro structureel. “Ik vind het prima om het kostenplaatje verder uit te werken, maar het is nogal een offer.” Raadslid Nieke Jansen was verbaasd over de opmerking over de veiligheid in dit gebied. Volgens haar bereiken haar vooral berichten over de onveiligheid en dit werd de afgelopen tijd alleen maar meer.

Enkele partijen lieten weten dat zij inderdaad wel schrokken van het hoge bedrag dat met cameratoezicht gemoeid gaat, maar dat zij dan op z’n minst graag een volledig overzicht van de kosten zouden krijgen. Bovendien wilden de partijen graag dat Koelewijn breder ging kijken hoe het gevoel van veiligheid vergroot zou kunnen worden. Het bezoek van Koelewijn aan het station was hier een onderdeel van op eigen initiatief van de burgemeester.