Afbeelding
Archieffoto Spoorlanden.

Bedrijventerrein Spoorlanden mag worden uitgebreid

Algemeen

DEN HAAG – De gemeente Kampen mag het bedrijventerrein Spoorlanden uitbreiden met ongeveer zeven hectare voor drie lokale ondernemers, waaronder groenten- en fruitgroothandel Postuma en Van Marle De Groenteman. Dat heeft de Raad van State woensdag beslist. Bezwaren tegen de uitbreiding door omwonenden zijn allemaal ongegrond verklaard.

Volgens de omwonenden is het niet nodig om Spoorlanden voor deze ondernemers uit te breiden, omdat ze ook makkelijk op een ander bedrijventerrein in de regio een nieuwe plek kunnen vinden. Hun afzetmarkt zou ook grotendeels buiten de regio Kampen liggen. Bovendien is er plek op bestaande bedrijventerreinen in Kampen, zoals Zuiderzeehaven en Haatland.

De gemeente zegt echter dat het wel om lokale bedrijven gaat, onder meer omdat de werknemers uit Kampen en IJsselmuiden komen en omdat ze hun producten uit de buurt van Kampen halen. En er is ook behoefte aan bedrijfsruimte in de gemeente Kampen.

De Raad van State constateert dat de andere bedrijfsterreinen binnen de gemeente niet geschikt zijn voor deze drie bedrijven en dat het inderdaad om lokale bedrijven gaat waarvoor niet op grote afstand een plek hoeft te worden gezocht.