Afbeelding

Column: Van Kampen naar Singapore met de Sint

· leestijd 1 minuut Algemeen

Kampenaar Margriet Vonno-Landman vertrok in augustus als ambassadeur naar Singapore. In De Brug doet zij periodiek verslag van haar belevenissen.

“In augustus 2017 ben ik begonnen als ambassadeur van Nederland in Singapore. Vlak voor mijn vertrek heb ik nog de Hanzedagen in mijn geliefde geboortestad Kampen bezocht om inspiratie op te doen voor een internationale baan. Koggeschepen, Duitse worsten, Poolse dansen: wat was Kampen een open havenstad. Nu woon ik in een van de grootste havensteden ter wereld. Een stad waar Sinterklaas ook is aangekomen.

Dat is maar goed ook want de grootste Nederlandse basisschool buiten Nederland staat in Singapore. In Singapore wonen ongeveer 10.000 Nederlanders en daarom ook heel veel Nederlandse kinderen. Die wilden ook graag dat Sint en Piet bij hen kwam, net als de kinderen in Kampen.

Als ambassadeur ben je in het buitenland een beetje als een burgemeester voor de Nederlanders die daar wonen. Net als burgemeester Bort Koelewijn mag ik veel bijeenkomsten openen en bijzondere mensen ontvangen of in het zonnetje zetten. Of op de kade staan om Sint te ontvangen. Het weer is echter heel verschillend. In Singapore was het 32 graden celcius en had Sint het best warm. In november kan het best koud zijn in Nederland als je staat te wachten bij de IJsselkade op de Sint.

Bij de intocht van Sinterklaas bleek hoe klein de wereld kan zijn. Meester Jaap van Olst van de Hollandse School in Singapore organiseerde de intocht. Hij was tot deze zomer nog meester van groep 8 op CBS Het Stroomdal in Onderdijks. Elsbeth Nijhuis stond er met haar drie dochters. Haar moeder Margriet Nijhuis is al jaren zwemtrainer voor Deltasteur. Ze heeft mijn zusjes nog getraind.

Zo bleek Kampen ook te vinden in Singapore. Ik mocht Sinterklaas dus ontvangen toen hij van de boot stapte in Singapore. Ik kon het niet laten om hem te vragen of hij ook uit Kampen was gekomen. Maar nee, hij haalde me uit de droom. De Sint was gewoon uit Spanje gekomen naar Singapore, al kwam hij wel elk jaar naar Kampen. Hij kende het goed en memoreerde het mooie aanzicht van Kampen als hij aan kwam varen. Ja dat beeld van Kampen dat blijft heel bijzonder voor iedereen die er langs is gevaren.”

Margriet Vonno-Landman

Afbeelding