Afbeelding
Tennekes.

Dronter ondernemer tegen de stroom in naar Kampen

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Christiaan Schutte)

KAMPEN - Waar een aantal modezaken in Kampen de deuren sluit, maakt William van der Kolk de omgekeerde beweging. De Dronter ondernemer opent maart volgend jaar een filiaal van William’s Fashion in het pand waar nu nog Adam is gevestigd. Een aantal mensen vroeg Van der Kolk ‘of hij dit nou wel zou doen’. Zelf twijfelt hij er geen moment aan dat dit een goede keuze is en het juiste moment.

De eigenaar van William’s Fashion in Dronten ziet wat dat betreft een parallel met toen hij 11 jaar geleden begon als zelfstandige. Een beetje tegen de stroom in zwemmen, met wel zijn verstand als kompas, is hem niet vreemd. Wat meewerkt is dat hij de Hanzestad kent. Hij werkte er in een modezaak – toen nog in loondienst – en hoopt dan er Kampenaren zijn die hem nog kennen uit die tijd. Van der Kolk liet een mogelijkheid om het pand naast zijn huidige winkel in Dronten over te nemen aan hem voorbijgaan. “Het punt is dat ik dan een ander soort winkel dan een herenmodezaak had moeten beginnen en het duurt altijd even voor je een andere tak van sport in de vingers hebt. Op deze plek in Kampen kan ik doen waar ik goed in ben. Daar komt bij dat het pand in goede staat verkeert en ik er bij wijze van spreken zo in kan.”

Van der Kolk is er van overtuigd dat er naast het bestaande, goede, aanbod plaats is voor nog een herenmodezaak. Eigenlijk verbaast het hem dat dit het geval is. “Als je kijkt naar de omvang van de gemeente Kampen met ruim vijftigduizend inwoners is het best vreemd dat er niet meer herenmodezaken zijn dan nu het geval is.”

Goud

Zekers als je, aldus Van der Kolk, als stad goud in handen hebt. “Misschien dat je het als inwoner van Kampen op een gegeven moment niet meer ziet, maar de binnenstad is echt heel erg mooi. Een historische binnenstad ontbreekt in Dronten helemaal.” De polderplaats heeft dan wel weer andere voordelen. Het winkelcentrum mag dan relatief nieuw zijn, het heeft zeker zijn charme, loopt in een vierkant zodat bezoekers geen winkel hoeven te missen en geldt gekscherend als de ‘grootste gratis parkeerplaats van Nederland’. Ook heeft Dronten minder dan Kampen de concurrentie te duchten van Zwolle. De oude binnenstad met een verrassend aanbod en veel horeca maakt van Kampen echter een aantrekkelijke stad meent van der Kolk. “De horecavoorzieningen zijn echt goed en maken de stad levendig.”

Maatschappelijk betrokken

Net als in Dronten wil de ondernemer maatschappelijk betrokken zijn bij de plaats waar hij zijn geld verdient. “Ik heb doelbewust gekozen om twee personeelsleden uit Kampen en IJsselmuiden aan te nemen. Zij hebben binding met de stad en ook vanuit ondernemersperspectief is dat verstandig, want er komen geheid klanten uit hun netwerk.” In Dronten sponsort Van der Kolk een aantal zaken, waaronder bijvoorbeeld een tennistoernooi. Hij laat zijn gezicht regelmatig zien in het verenigingsleven en tijdens zakelijke bijeenkomsten. In Kampen wil hij ook verder kijken dan alleen de eigen winkel, al zal de mate waarin mogelijk wel anders zijn. “Ik ben naast ondernemer een echte familieman. Mijn gezin is het meest belangrijk.”

De netwerker in hem zal niettemin altijd weer boven komen. Met klanten, andere ondernemers alsook leveranciers. Over dat laatste: “Ik ben blij dat alle merken die ik hier heb mee willen verhuizen. Daaruit blijkt veel vertrouwen van de leveranciers.” In Dronten zelf is Van der Kolk genomineerd voor de Detailprijs. Een prijs voor MKB-ondernemers die dit jaar in het leven is geroepen naast de ondernemersprijs. Een onderscheid dat is ingegeven door het feit dat detailhandel zich moeilijk laat vergelijken met bijvoorbeeld de technische sector. Van der Kolk is doorgedrongen tot de laatste twee. Maar ook zonder een prijs wordt 2018 een bijzonder jaar voor hem met een nieuwe start in Kampen.